Είναι αναμφίβολο ότι δίνοντας αίμα προσφέρουμε ζωή. Με μια απλή και γρήγορη κίνηση δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους γύρω μας να ζουν, να μιλούν, να μοιράζονται στιγμές χαράς με τους δικούς τους ανθρώπους.

Σπουδαίο και ιδιαίτερο είναι και το αίσθημα υπερηφάνειας που νιώθουμε όταν δίνουμε αίμα. Ο λόγος είναι ότι προσφέρουμε το υπέρτατο αγαθό στους συνανθρώπους μας, προσφέρουμε την ίδια τη ζωή.

Γι’ αυτό και αν οι άνθρωποι που λαμβάνουν το πολύτιμο αυτό δώρο είχαν φωνή, θα ακούγαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα χείλη τους. Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που δεν διαφέρουν σε κάτι από εμάς – άλλωστε η ζωή μπορεί πάντα να έρθει έτσι ώστε να χρειαστούμε κάποια στιγμή και εμείς το πολύτιμο αυτό δώρο ζωής.

Διαρκείς ανάγκες
Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ και στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, έχουν αυξηθεί περισσότερο δεδομένου ότι η προσέλευση στα κέντρα αιμοδοσίας έχει μειωθεί αισθητά, καθιστώντας την εθελοντική αιμοδοσία πιο επιτακτική από ποτέ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το αίμα είναι ένα πολύτιμο αγαθό το οποίο όμως εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας είναι σε ανεπάρκεια. Παράλληλα είναι ένα αγαθό διαφορετικό από κάθε άλλο, καθώς ο μόνος παραγωγός του είναι ο ανθρώπινος οργανισμός και μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία μπορεί να το προσφέρει σε επάρκεια.

Εάν είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους τότε πληροίς ήδη το βασικό κριτήριο του εθελοντή αιμοδότη. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι μια πράξη καλοσύνης, μια συνεισφορά στον συνάνθρωπο, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη που γίνεται με γνώση και γενναιοδωρία. Κάθε αιμοδοσία είναι ένας ύμνος στην κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη. Κάθε νέος αιμοδότης γίνεται πρεσβευτής της ζωής.

Εάν λοιπόν είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά, έχεις έναν ασφαλή τρόπο ζωής και είσαι υγιής μπορείς σύμφωνα με τον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να προσφέρεις αίμα.
Ίσως γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσεις εμπιστευτικά ένα ερωτηματολόγιο κάθε φορά που δίνεις αίμα. Οι απαντήσεις σε αυτό το ερωτηματολόγιο αποτυπώνουν το προφίλ της υγείας σου και διασφαλίζουν ότι είσαι σε θέση να προσφέρεις το πολύτιμο δώρο της ζωής.

Στην διάρκεια της αιμοδοσίας κάθεσαι αναπαυτικά σε ειδικές καρέκλες και σε ένα διάστημα δέκα λεπτών δίνεις περίπου 450 ml αίμα. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρεις ζωές! Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών πρέπει να είναι τρεις μήνες -πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε αίμα τέσσερις φορές τον χρόνο.

Η Βίκος στο πλευρό των αιμοδοτών

Για περισσότερα από δέκα χρόνια η Βίκος αγωνίζεται με απαρέγκλιτη συνέπεια, ενώνοντας τις δυνάμεις της με φορείς και οργανισμούς, για να μεταδώσουν όλοι μαζί το μήνυμα του εθελοντή αιμοδότη με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να υιοθετήσουμε την αιμοδοσία, που είναι άλλωστε και το θεμέλιο του εθελοντισμού.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Βίκος έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει 32 αιμοληψίες και να συγκεντρώσει 842 φιάλες αίματος.

Η εταιρεία εδώ και χρόνια υπηρετεί το τρίπτυχο της πολύμορφης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς, η οποία προσφάτως έλαβε και μία νέα μορφή με την υιοθέτηση μιας σειράς πρωτοβουλιών με το όνομα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», οι οποίες εστιάζουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του πολιτισμού και του εθελοντισμού.

Στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς διακρίνεται στην εθελοντική αιμοδοσία, η οποία αποτελεί έναν ύμνο στην κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό. Η εταιρεία έχει επιλέξει να υπηρετεί -με απαρέγκλιτη συνέπεια- την εν λόγω δράση.

Η αιμοδοσία είναι τρόπος ζωής! Κάθε αιμοδοσία είναι ένας ύμνος στην κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη. Κάθε νέος αιμοδότης γίνεται πρεσβευτής της ζωής. Η επάρκεια του αίματος για τις ανάγκες του ανθρώπου είναι πραγματικά στο χέρι όλων μας. Ας χαρίσουμε μόλις 10 λεπτά από τον χρόνο μας – είναι αρκετά για να σώσουν ζωές.