Η υποβολή του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, είναι υποχρεωτική και γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Τα self tests λειτουργούν ως συμπληρωματικό «εργαλείο» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ναυτικοί, είναι πληθυσμιακές κατηγορίες που υποχρεούνται για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Η προμήθειά τους γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία  με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Μετά την διενέργεια του self test, είναι υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19 Ιουνίου, με τη διάθεση τριών τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

selftests-govgr-farmakeia

Self tests: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα – Η διαδικασία

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19

Εάν είστε εκπαιδευτικός (δημοσίου ή ιδιωτικού σχολείου), ανήκετε σε ΑΕΙ, ή ανήκετε σε κάποια άλλη κατηγορία ατόμων που πρέπει να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος για την πρόσβαση σε σχολική μονάδα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή αν δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος:

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» εδώ

ή

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19 [PDF]

Δήλωση αποτελέσματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους

Εάν είστε εργαζόμενος του δημοσίου τομέα και εργάζεστε με φυσική παρουσία, μπορείτε  να δηλώσετε  ΕΔΩ  θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους

Εάν είστε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ιδίως σε κλάδο λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, ή των μεταφορών μπορείτε ΕΔΩ  να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος.

Σχολική κάρτα για COVID-19

Εάν είστε γονέας/κηδεμόνας μαθητή ή ενήλικος μαθητής, μπορείτε  να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη Σχολική κάρτα για COVID-19:

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα «Σχολική κάρτα για COVID-19» εδώ

ή

Σχολική κάρτα για COVID-19 [PDF]

Δήλωση αποτελέσματος self-test για ναυτικούς

Εάν είστε ναυτικός – μέλος πληρώματος πλοίου που εκτελεί θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, μπορείτε να δηλώσετε εδώ το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού σας ελέγχου self-test:

Δήλωση αποτελέσματος self-test για ναυτικούς

Self test: Τι ισχύει έως το τέλος του μήνα για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Τρία δωρεάν self test για τον κορωνοϊό μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία από την Δευτέρα 7 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Self test για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, από σήμερα Δευτέρα 7/6/2021 και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κα, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Κατ’ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Self test για εργαζομένους στο Δημόσιο

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι από σήμερα Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τρία νέα self test.

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7-12 Ιουνίου, 14-21 Ιουνίου και 21-27 Ιουνίου.

selftest-farmakeia

Self test από φαρμακεία: Μέχρι 19 Ιουνίου δωρεάν τεστ – Πώς θα συνεχιστεί η διάθεση

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με την διάθεση των δωρεάν self test έδωσε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως εξήγησε «η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ξεκαθαρίζει ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του «από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID
-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
– 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
-53% μείωση δείκτη θετικότητας».

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλάρωση μέτρων: Μουσική στην εστίαση από το Σαββατοκύριακο – Τι θα γίνει με απαγόρευση κυκλοφορίας και δεξιώσεις

Βασιλακόπουλος: Πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα εάν δεν χτίσουμε τείχος ανοσίας το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Μπορούν να εμβολιαστούν όσοι πέρασαν τον ιό και έχουν ακόμα συμπτώματα;

Gov.gr – self tests: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα – Η διαδικασία