*γράφει η Βικτώρια Πήλιου

Υπεύθυνη καθιστά για την πανδημία του κορωνοϊού την Κίνα ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την οποία τώρα ζητά το ποσό των 10 τρισ. δολαρίων για να διορθώσει την παγκόσμια οικονομική καταστροφή που προκάλεσε. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ασκήσει κριτική και στον επικεφαλής Αμερικανό επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι πιέζοντάς τον να αποκαλύψει όλα όσα γνώριζε για τις εργασίες που είχαν γίνει στο Ινστιτούτο ιολογίας στην Ουχάν.

Όπως αποκαλύπτει η DailyMail, δύο ειδησεογραφικοί οργανισμοί φέρεται να έχουν στη διάθεσή τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα οποία γινόταν ξεκάθαρη η επικοινωνία του Φάουτσι με το Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν.

«Τώρα όλοι, ακόμη και οι “εχθροί” μου, θα αρχίσουν να λένε ότι ο τελικά ο Τραμπ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ο ιός προήλθε από την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του. «Η αλληλογραφία μεταξύ του Φάουτσι και της Κίνας “μιλά” πολύ δυνατά για να την αγνοήσει ο κανείς», πρόσθεσε. «Η Κίνα θα έπρεπε να πληρώσει 10 τρισ. δολάρια στην Αμερική και τον κόσμο, για τους θανάτους και την καταστροφή που προκάλεσε».

Ο Φάουτσι αποτέλεσε τον αγαπημένο «στόχο» των συντηρητικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των δηλώσεών του τόσο για την κοινωνική αποστασιοποίηση όσο και για την χρήση μάσκας. Αλλά κυρίως δέχθηκε έντονες επικρίσεις σχετικά με τις απόψεις του για τη διαχείρηση της πανδημίας, καθώς από τη μία είχε δηλώσει κατηγορηματικά -μεταξύ άλλων- την αντίθεσή του για το κλείσιμο των συνόρων, στη συνέχεια όμως ήταν ο ίδιος που εισηγήθηκε το κλείσιμό τους.

Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι ο Φάουτσι γνώριζε για την υπόθεση διαρροής κορωνοϊού από εργαστήριο στην Κίνα κατά τη διάρκεια ερευνών σε γενετικά τροποποιημένους κορωνοϊούς. Έτσι προέκυψε η παγκόσμια επιδημία, λένε. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους κατά την περίοδο που ο ίδιος επέμενε στις δημόσιες δηλώσεις του ότι η νόσος προέκυψε μέσω της μεταφοράς του ιού από κάποιο ζώο-ξενιστή στον άνθρωπο.

Στις 18 Απριλίου του 2020, ο Φάουτσι έλαβε φαίνεται να έλαβε mail από τον επικεφαλής μιας ερευητικής ομάδας -που συνεργάζεται με το εργαστήριο της Ουχάν- στο οποίο τον ευχαριστούσε για το γεγονός ότι  τα στοιχεία σχετικά με τον ιό δεν υποστήριζαν την ιδέα της διαρροής.

Έτσι, ο Τραμπ προέβη σε μία δήλωση-πρόκληση προς τον επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι ζητώντας να γνωστοποιήσει όλα όσα πραγματικά γνώριζε για το εργαστήριο και την προέλευση του ιού. «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Φάουτσι», είπε.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να υπερασπιστεί τον Φάουτσι από τις κατηγορίες που του προήψαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρεπουμπλικάνοι.

Από την πλευρά του, ο Φάουτσι λέει ότι τα mail του -που αποκτήθηκαν από την Buzzfeed News και την Washington Post – δεν έχουν ληφθεί υπόψιν. «Όπως έλεγα και στην αρχή, και όπως εξακολουθώ να πιστεύω μέχρι σήμερα, η πιο πιθανή πηγή για την προέλευση του κορωνοϊού είναι από κάποιο ζώο-ξενιστή. Ωστόσο, έχω πάντοτε το μυαλό μου ανοιχτό σε νέες πληροφορίες. Αν αποδειχθεί ότι δεν προήλθε από εκεί, τότε δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο», επεσήμανε.

Η αβεβαιότητα για την προέλευση της πανδημίας έχει δημιουργήσει πολλά σενάρια για το πώς πραγματικά ξεκίνησε. Οι επιστήμονες εμμένουν στην άποψη ότι προέκυψε από την άγρια φύση, όπως και άλλες περιπτώσεις κορωνοϊών. Παρόλα αυτά, καθημερινά φουντώνουν οι «εικασίες» ότι προήλθε από εργαστηριακές έρευνες που μελετούσαν τους κορωνοϊούς στις νυχτερίδες.

Σε όλα αυτά ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απαντά με την ενίσχυση των προσπαθειών για την αποκάλυψη της αλήθειας. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν από τον Φάουτσι να καταθέσει ξανά -μπροστά τους αυτή τη φορά- τα όσα ισχυρίζεται για τον κορωνοϊό. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι τα μηνύματα, που είχε ανταλλάξει με το εργαστήριο της Ουχάν, αναιρούν τους ισχυρισμούς του.

Δεν δίστασαν να γράψουν επίσης τα εξής: «Το σημαντικότερο, στα μηνύματα αυτά περιλαμβάνονται νέα στοιχεία σχετικά με την προέλευση της Covid-19, όπως και την πιθανότητα διαρροής από ένα εργαστήριο που χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους».