Την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BionTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών ενέκριναν οι ρυθμιστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανοίγοντας τον δρόμο για εκστρατείες εμβολιασμού και στα σχολεία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά ανήκει στο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, τη Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία θα εξετάσει τώρα τα στοιχεία μετά την τελευταία εξέλιξη.

Τα παιδιά γενικά επηρεάζονται λιγότερο σοβαρά από την Covid-19 σε σχέση με τους ενήλικες, εκτός από ένα μικρό ποσοστό. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν, παρόλο που φαίνεται να υπάρχουν κάποια παρατεταμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ μερικά έχουν χάσει την ζωή τους.

Η μαζική ανοσοποίηση παιδιών, ωστόσο, θα βοηθούσε στην προστασία του ενήλικου πληθυσμού και ιδιαίτερα των παππούδων και άλλων ηλικιωμένων συγγενών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Αυτό είναι επίσης το σκεπτικό πίσω από τον εμβολιασμό της γρίπης για μικρά παιδιά.

«Εξετάσαμε με προσοχή τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών στα παιδιά 12 έως 15 ετών και συμπεράναμε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του MHRA Τζουν Ρέιν, προσθέτοντας ότι «τα οφέλη του εμβολίου αυτού υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου».

Το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna, που κάνουν παρόμοια εμβόλια, έχουν αναφέρει 100% αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή ομάδα αυτή – που σημαίνει ότι κανένα από τα παιδιά στις δοκιμές δεν ανέπτυξε συμπτώματα Covid. Η AstraZeneca έχει ξεκινήσει δοκιμές σε μικρότερα παιδιά και στοχεύει να εγγράψει 300 εθελοντές ηλικίας έξι έως 18 ετών σε τέσσερις τοποθεσίες στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Μπρίστολ και το Σαουθάμπτον.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γεωργαντάς: Από την επόμενη εβδομάδα οι 25-29 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna

Βασιλακόπουλος: Ο κόσμος να μην ακούει τρελαμένους, ψεκασμένους αντιεμβολιαστές