Η Κολομβία κατέγραψε χθες Πέμπτη 545 θανάτους ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, τραγικό ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της τον Μάρτιο του 2020, ξεπερνώντας το όριο των 90.000 θανάτων ως εδώ, εν μέσω κοινωνικής κρίσης και αντικυβερνητικού ξεσηκωμού.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 90.353, ενώ οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 28.624 σε 24 ώρες – και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ρεκόρ – ξεπερνώντας πια τα 3,4 εκατομμύρια.

Η Κολομβία πλήττεται από τρίτο κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των θανάτων να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την εκδήλωσή της. Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αποδίδει εν μέρει την αύξηση των μολύνσεων στις μαζικές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από την 28η Απριλίου. Στις διαδηλώσεις και στα επεισόδια εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί σχεδόν 60 άνθρωποι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Κολομβίας για να απαιτήσουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεταρρύθμιση της αστυνομίας και πιο αλληλέγγυο κράτος, μεταξύ άλλων για να ανακουφιστούν οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι αρχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής επιταχύνουν τον ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, έχουν χορηγήσει κάπου 10,7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η Μπογοτά ελπίζει να έχουν εμβολιαστεί 35,7 εκατ. άνθρωποι ως τα τέλη της χρονιάς.

Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Κολομβία καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, πίσω από το Περού, τη Βραζιλία και το Μεξικό.