Αντιδράσεις έχουν φέρει στους Βρετανούς οι αποφάσεις της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την ταξιδιωτική λίστα και τις χώρες οι οποίες θεωρούνται «πορτοκαλί» ή «πράσινες».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την χώρα της Ιβηρικής για τις πρώτες διακοπές του καλοκαιριού πηγαίνοντας σε αυτήν λόγω του ότι στην προηγούμενη αξιολόγηση ήταν «πράσινη». Τώρα, όμως, μετά τις τελευταίες αποφάσεις αυτή έγινε «πορτοκαλί» με αποτέλεσμα όσοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους να υποχρεώνονται σε καραντίνα.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα παραμένει και αυτή «πορτοκαλί» και δεν εντάσσεται στις «πράσινες» χώρες, παρά τις όποιες ελπίδες είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Παρότι είχαν δημιουργηθεί ελπίδες ότι δημοφιλή τουριστικά μέρη, όπως ισπανικά και ελληνικά νησιά, όπως και η Μάλτα θα έμπαιναν σε «πράσινο» στάτους, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η λίστα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Η Πορτογαλία ήταν από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να μπουν στην πράσινη λίστα, με αποτέλεσμα αρκετοί Βρετανοί να σπεύσουν να κλείσουν τουριστικά πακέτα.

Οι απαγορεύσεις για την Πορτογαλία θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη. Έτσι, όσοι Βρετανοί βρίσκονται στη συγκεκριμένη χώρα, έχουν ένα μικρό περιθώριο για να επιστρέψουν, χωρίς περιορισμούς, ωστόσο όσοι το πράξουν μετά τις 8 Ιουνίου, θα πρέπει να τεθούν σε 10ημερη καραντίνα.

Στην Πορτογαλία πάντως έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί. Η κυβέρνηση ωστόσο επικρίθηκε επειδή επέτρεψε σε χιλιάδες Άγγλους φιλάθλους να κάνουν πάρτι στο Πόρτο, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες, με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι ντόπιοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα εκτοξευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19. Σήμερα στην Πορτογαλία ανακοινώθηκαν 769 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφηκε η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Απριλίου.

Το σύνολο των κρουσμάτων βρίσκεται στα 851.031. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Τι λέει η βρετανική κυβέρνηση

«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας» είπε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτή την απόφαση.

«Και (…) έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς παραδέχτηκε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πληγεί, αλλά σημείωσε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης στον τομέα αυτόν.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμοί υψώνουν «τείχος» και απέναντι στις μεταλλάξεις – Πόσες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Χαλάρωση μέτρων: Συνεδριάζει η επιτροπή για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και δεξιώσεις