Την αντίδραση των υγειονομικών εργαζομένων προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΥ στο 2ο ετήσιο συνέδριο του ΘΕΜΑτος και του ygeiamou.gr.

Με ανακοίνωσή του το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διατυπώνει την αντίθεσή του στον επανασχεδιασμό του συστήματος υγείας, εφόσον αυτός συμπεριλάβει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

«Η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας επιλεκτικά λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμενος επιλεκτικά κυρίως γενικά περιστατικά non covid. Το σύστημα υγείας «πάσχει» από το τριτοκοσμικό ποσό των δημόσιων δαπανών που είναι 5% του ΑΕΠ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ απαντώντας στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι «το σύστημα πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν πρέπει να είναι μόνο κρατικό αλλά κυρίως ποιοτικό».

Ενστάσεις για τη μονιμοποίηση μέρους του έκτακτου προσωπικού

Ενστάσεις διατυπώνει η Ομοσπονδία και σε ό,τι αφορά την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι τμήμα του έκτακτου προσωπικού θα μονιμοποιηθεί. «Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζονται στη πρώτη γραμμή θα παραμείνει με συμβάσεις με αβέβαιο μέλλον. Υπηρετούν 16.000 συμβασιούχοι στα νοσοκομεία και οι συμβάσεις λήγουν από 30/10/2021. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000. Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής ενός μέρους των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι μονιμότητα» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη που τέθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο από τον κ. Μητσοτάκη – «είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρές αποστάσεις και να είναι και τα δύο προβληματικά» είπε- βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδία που θεωρεί ότι «η αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας θα συμπεριλαμβάνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων. Πολλά εξ αυτών ήδη έχουν χάσει τη νομική υπόσταση και χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού και λειτουργούν με επισφάλεια λόγω εγκατάλειψης».

Με αιχμηρό λόγο αναφέρεται τέλος η ΠΟΕΔΗΝ στις παραδοχές της κυβέρνησης ότι η πανδημία ανέδειξε παθογένειες, τις οποίες όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία πάντοτε αναδείκνυε, και ότι είναι μεγάλο το κενό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).