«Κέντρο φιλοξενίας εισαγγελικών παραγγελιών» χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης προνοιακών δομών για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, με αποτέλεσμα 40 να φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το προσωπικό του νοσοκομείου προγραμματίζει αύριο, στις 8:30 συγκέντρωσησ διαμαρτυρίας για το ζήτημα. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εισαγγελικές εντολές», τονίζοντας ότι δεν μπορεί το Νοσοκομείο «να έχει καταντήσει κέντρο φιλοξενίας εισαγγελικών παραγγελιών».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που καλύπτει τη συγκέντρωση, «το μείζον πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα παιδιά συνεχίζεται καθ’ ότι 40 παιδιά φιλοξενούνται σήμερα έως 16 ετών με εισαγγελική παραγγελία. Κάθε ημέρα και περισσότερα».

Προσθέτει ότι τα 40 παιδιά, που φιλοξενούνται σήμερα στο «Αγία Σοφία», «εμφανίζουν επιθετικότητα, λειτουργούν ως συμμορίες και είναι επικίνδυνα για τα παιδάκια που νοσηλεύονται, για τους συνοδούς και το προσωπικό».

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει «τα εγκαταλελειμμένα παιδιά να φιλοξενούνται σε Προνοιακές Μονάδες και οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται προς τις εν λόγω Μονάδες και όχι τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία».

Ως αιτία του προβλήματος, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία δείχνει «την έλλειψη χώρων φιλοξενίας στις Προνοιακές Μονάδες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, η κατάρρευση της αποϊδρυματοποίησης, η αδυναμία εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, το μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στη χώρα μας».