*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

«Εφικτή» φαίνεται να είναι η θεωρία διαρροής του κορωνοϊού της νόσου Covid- 19 από εργαστηρίου της Ουχάν στην Κίνα, σύμφωνα με βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την ώρα που πληθαίνουν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο ιός είναι «made in China».

Σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» υποστηρίζει ότι, οι βρετανικές αρχές θεωρούν εφικτή πλέον την πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο της Ουχάν που πυροδότησε την πανδημία της νόσου Covid ανά τον πλανήτη.

Αν και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν φαινομενικά απορρίψει την πιθανότατα ότι το εργαστήριο – που διεξήγαγε έρευνα για την σχέση κορωνοϊού και νυχτερίδων – έπαιξε ρόλο στην διασπορά τού ιού , μία πρόσφατη επανεκτίμηση δείχνει ότι η θεωρία περί διαρροής είναι «εφικτή», λένε πηγές.

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες διερευνούν την πιθανότητα ότι μια διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν, από κινεζική ερευνητική μονάδα, οδήγησε στην παγκόσμια κρίση που προκάλεσε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια θανάτους ανά το κόσμο.

Την ίδια ώρα, δυτική πηγή πληροφοριών που έχει πρόσβαση σε στοιχεία βρετανικών μελετών επισημαίνει: «Ίσως να υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που μας οδηγούν σ΄έναν δρόμο και στοιχεία που μας οδηγούν σε άλλο δρόμο. Οι Κινέζοι θα πουν ψέματα με κάθε τρόπο. Δεν νομίζω ότι θα ξέρουμε ποτέ», τόνισε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Τομ Τούγκενχατ επισημαίνει :

«Η σιωπή που προέρχεται από την Ουχάν είναι ανησυχητική. Πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να δούμε τι συνέβη για να μπορέσουμε να προστατευτούμε στο μέλλον. Αυτό σημαίνει να ξεκινήσετε μια έρευνα, μαζί με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε διορία στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάσουν τη θεωρία περί διαρροής του ιού απο εργαστήριο της Ουχάν και να του παραδώσουν τα αποτελέσματα σχετικής έκθεσης εντός 90 ημερών.

Ωστόσο, χθες, νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας υποστήριξε ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει φυσική προέλευση κι ότι δημιουργήθηκε από Κινέζους επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με την βρετανική «Daily Mail», που αποκάλυψε μια έκθεση 22 σελίδων του Βρετανού καθηγητή Angus Dalgleish και του Νορβηγού επιστήμονα Dr. Birger Sørensen, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, ο κορωνοϊός φαίνεται να προήλθε από Κινέζους επιστήμονες σε εργαστήριο στην Ουχάν, που έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας την μεταδοτικότητά του, με σκοπό να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή πανδημία.