Τις διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα γυμναστήρια και ποιοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς μάσκα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανακοίνωσε θα ισχύουν τα κάτωθι:

1) Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

2) Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

3) Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου. ς Μαγιορκίνης.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι μειώνεται στο 25% η τηλεργασία τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε και επισήμως το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα, καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και των υπαίθριων αθλητικών χώρων.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι η εικόνα της επιδημίας στην Ευρώπη συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως και στην Ελλάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ αποκλιμακώνεται σταθερά, και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές. Επίσης ο αριθμός όσων καταλήγουν μειώθηκε σημαντικά.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε το ρόλο των self test σε αυτό. Στο εύλογο ερώτημα πότε θα επανέλθει η κανονικότητα, απάντησε ότι δεν είμαστε σίγουροι.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, δεν είμαστε ακόμα εκεί» υπογράμμισε. Ο καιρός βοηθάει, αλλά δεν είναι αρκετός, χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια. Αν δεν πετύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη θα αργήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Τα δεδομένα συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση. Για να παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Ανακοινώνουμε ότι:

Από Δευτέρα τίθεται στη διάθεσή μας ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς στην πλατφόρμα Covid-19.gov.gr θα μπορεί κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τους παρακάτω τέσσερις δείκτες:

-Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
-Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
-Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
-Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

Στην συνέχεια τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
-Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. -Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
-Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
-Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
-Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Οι δραστηριότητες που ανοίγουν από Δευτέρα

-Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
-Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
-Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
-Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Και συνέχισε: «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα μίλησε για τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.