*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Tα μεγάλα γεγονότα, όπως οι αθλητικοί αγώνες και οι συναυλίες με τους θεατές χωρίς μάσκα και να μην κρατούν κοινωνικές αποστάσεις «είναι εξίσου ασφαλή με το φαγητό σε εστιατόριο ή για ψώνια σε καταστήματα», σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που δημοσιεύουν οι «Times» του Λονδίνου.

Εάν ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες, όπως να γίνεται τεστ Covid – 19 και θερμομέτρηση του κοινού πριν την είσοδό του, τότε είναι σαφώς λιγότερες οι πιθανότητες να προκληθούν μαζικές «εκρήξεις» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το «Ερευνητικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων» έλαβε υπόψη του διάφορα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, με τους οπαδούς της «στρογγυλής θεάς» να ξεπερνούν το περασμένο Σάββατο τις 21.000.

Οι Βρετανοί παρακολούθησαν το μεγάλο αθλητικό γεγονός στο στάδιο του Wembley χωρίς να κρατούν αποστάσεις και να φορούν μάσκα. Επίσης, η έρευνα έλαβε υπόψη της δύο συναυλίες στο Λίβερπουλ όπου παραβρέθηκαν 3.000 άτομα αλλά και τα φετινά Βρετανικά Βραβεία «Brit Awards», όπου συμμετείχαν 4.000 άτομα.

Τα πρώτα αποτελέσματα αφότου πέρασαν πέντε ημέρες από την διεξαγωγή των μεγάλων γεγονότων, έδειξαν πως, εφόσον τηρήθηκαν οι οδηγίες για καλό εξαερισμό και διενεργήθηκαν τεστ Covid πριν την είσοδο των επισκεπτών, ο κίνδυνος εμφάνισης εστιών κορωνοϊού ήταν ελάχιστος.

Κυβερνητική πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε στους Times: «Περιμένουμε ακόμα τα τελικά πορίσματα, αλλά τα μέχρι τώρα τα δεδομένα ήταν πολύ ενθαρρυντικά».