Μια φιλόδοξη εκπαιδευτική πρωτοβουλία με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το κάπνισμα και την εξάρτηση που προκαλεί, ξεκινά με τη συνεργασία  του QualityNet Foundation και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), με την υποστήριξη της MSD.

Η δράση «Η Υγεία μου, η Ζωή μου» είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κινητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας σε πρότυπα ζωής που προωθούν την υγεία και την ευεξία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας και υλοποιείται με κεντρικό σημείο αναφοράς την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα, https://ygeiamouzoimou.gr/, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπου εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μπορούν να βρουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με θέματα αγωγής υγείας. Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία θα έχει απήχηση σε 140.000 ανθρώπους.

Η δράση, η οποία στηρίζει τον παγκόσμιο στόχο «3» του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία αναπτύχθηκε για να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών για την πρόληψη του καπνίσματος ως παράγοντα διατήρησης της καλής μας υγείας. Η δημιουργία ορθών προτύπων διαβίωσης αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καπνίσματος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την καλλιέργεια της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης και τη φιλία & κοινωνική συναναστροφή με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, για την οικογένεια, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για την κοινωνία γενικότερα. Η υιοθέτηση σωστών συνηθειών απαιτεί την κατάλληλη εκπαίδευση από νωρίς, ώστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές που θα ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της δράσης «Η Υγεία μου, η Ζωή μου», ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας υπογράμμισε ότι «το κάπνισμα αποτελεί ίσως τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, του 3ου συχνότερου καρκίνου στην Ελλάδα, με υψηλά ποσοστά θνητότητας 3. Ένας από τους κύριους στόχους μιας Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα είναι να έχουμε περισσότερες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, για να έχουμε λιγότερους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου έχει ο υγιεινός τρόπος ζωής που συμβάλει στην συνολική ευεξία. Τα σχολικά προγράμματα ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος, τα οποία παράλληλα αναδεικνύουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, βρίσκονται στον πυρήνα των προδιαγραφόμενων παρεμβάσεων. Εστιάζουν στην αποφυγή και τη διακοπή του καπνίσματος πριν γίνει συνήθεια και συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για αυτό το λόγο συμμετέχουμε με χαρά στην εκπαιδευτική πρωτοβουλία ‘Η υγεία μου, η ζωή μου’».

Από την πλευρά της, η κυρία Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet Foundation, επισήμανε την αξία της εκπαίδευσης σε θέματα υγείας για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, λέγοντας πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει αναγνωρισθεί η σημαντικότητα της υγείας και της ευεξίας στην ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι καμπάνιες πρόληψης πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν και την  εκπαίδευση των μαθητών, με στόχο τη δημιουργία ορθών προτύπων συμπεριφοράς. Οι μαθητές μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «Η Υγεία μου, η ζωή μου» γίνονται οι ίδιοι πρεσβευτές και επηρεάζουν με τη σειρά τους το οικογενειακό περιβάλλον τους. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κοινωνικά «αντισώματα» ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Υποστηρίζουμε την έγκαιρη πρόληψη, διότι αποτελεί θεμέλιο μιας βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας».

Τέλος, η Αgata Jakoncic, Managing Director της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Πιστεύω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να προστατέψουμε την νέα γενιά και να καλλιεργήσουμε σε αυτή υγιεινές συνήθειες που θα την ακολουθούν για μια ζωή. Η καλλιέργεια της αντικαπνιστικής κουλτούρας και η ανάδειξη του υγιεινού τρόπου ζωής μέσα από την πρωτοβουλία «Η υγεία μου, η ζωή μου» μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα σημερινά παιδιά, δημιουργώντας τις βάσεις για τους υγιείς πολίτες του αύριο, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του πνεύμονα. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εταιρικού μας προγράμματος εταιρικής ευθύνης ‘Life Matters’ και υπογράφει τη δέσμευση μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».