Για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας αλλά και τα δεδομένα της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, ο αριθμός των εμβολιασμών μόνο σήμερα, ανέρχεται σε 112.000. Αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των  self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο και τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επανέλαβε δε την φράση πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η έγκρισή του – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

Συμπλήρωσε δε πως αυτή την στιγμή έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Μιλώντας τώρα, για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας στην χώρα μας ο υπουργός Υγείας είπε πως η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου και συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, συνέχισε και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Ειδήσεις σήμερα 

Lockdown: Εβδομάδα αποφάσεων για SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας, γυμναστήρια και δεξιώσεις

Σκουτέλης: Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, είναι σαν να μην το έχεις κάνει