Ορόσημο για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» είναι η σημερινή ημέρα, κατά την οποία ξεκινούν οι εμβολιασμοί (και) στη χώρα μας με ένα ακόμη εμβόλιο, το τέταρτο εγκεκριμένο σκεύασμα για τη λοίμωξη COvid-19, αυτό της Johnson&Johnson.

Πλέον, η “Ελευθερία” επιταχύνεται ακόμη περισσότερο, θωρακίζοντας έναντι του κορωνοϊού τους πολίτες και φέρνοντας ολοένα πιο κοντά τον στόχο της συλλογικής ανοσίας που θα ελέγξει την πανδημία. Η Ελλάδα έχει παραλάβει μικρή ποσότητα των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson&Johnson -μερικές δεκάδες χιλιάδες- και αναμένεται να παραλάβει συνολικά περίπου 1,3 εκατομμύρια εμβόλια ως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για παραλαβή, που εφόσον εξελιχθεί ομαλά, θα θωρακίσει ισάριθμους πολίτες, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια άτομα, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τα συγκεκριμένα, μιας δόσης, εμβόλια στη μάχη για τη χορήγησή τους μπαίνουν άμεσα και οι ιδιωτικές δομές υγείας, με τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να είναι έτοιμες να σηκώσουν το βάρος της οργάνωσης εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους τους και να εμβολιάζουν τους πολίτες.

Σημαντική ώθηση στην “Ελευθερία” θα δώσει και ο δρομολογούμενος κατ´ οίκον εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 80-89 χρόνων, ομάδα που περιλαμβάνει και άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα, στο λεκανοπέδιο η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να συνδράμει στην υλοποίηση του δύσκολου αυτού έργου στην εμβολιαστική εκστρατεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην ομάδα των πολιτών 80 χρόνων και άνω έχει εμβολιαστεί το 62% και επιπλέον ποσοστό 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Οι νέοι αλλάζουν τον ρυθμό οικοδόμησης του τείχους ανοσίας

Έως χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί 3.201.212 εμβολιασμοί, με σχεδόν 1 εκατομμύριο να έχουν ολοκληρωθεί και με τη δεύτερη δόση. Τις τελευταίες οκτώ ημέρες στην εμβολιαστική εκστρατεία έχουν ενταχθεί άτομα νεότερης ηλικίας, αλλάζοντας άρδην την εικόνα στα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και συμβάλλοντας δραστικά στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Από τη Μεγάλη Τρίτη άρχισαν να εμβολιάζονται 2,2 εκατ. πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων, τη Μεγάλη Πέμπτη οι πολίτες ηλικίας 40-44 χρόνων και το Μεγάλο Σάββατο οι πολίτες ηλικίας 45-49 χρόνων. Οι ηλικιακές ομάδες των 30-39 χρόνων και οι 40-44 χρόνων έχουν, προς το παρόν, πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ οι πολίτες 45-49 χρόνων έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια – δηλαδή των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson &Johnson, όπως και όλα τα άτομα 50 χρόνων και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται ο εμβολιασμός όλων των πολιτών 50 χρόνων και άνω, αλλά και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού (ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, εκπαιδευτικοί, Σώματα Ασφαλείας κ.α.).

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να καθοριστεί και ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού των ατόμων 18-29 χρόνων, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να εξαιρείται από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αργή η υποχώρηση του επιδημικού κύματος

Κινείται αργά καθοδικά το τρίτο επιδημικό κύμα, με τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας να βρίσκονται μια…ανάσα πριν από τα 350.000 και τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 10.665. Ήδη από το Μεγάλο Σάββατο (Πρωτομαγιά) έχουν καταλήξει 287 ασθενείς λόγω κορωνοιού.

Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έως και χθες το βράδυ είχαν γίνει 413 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ανερχόταν χθες στους 5.254, έναντι 5.080 που νοσηλεύονταν τη Μεγάλη Πέμπτη. Από αυτούς, οι 1.241 βρίσκονταν σε Μονάδες και οι 783 ήταν διασωληνωμένοι.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COvid-19 είναι 2.420, έχοντας φτάσει και πάλι στα επίπεδα της Μεγάλης Τετάρτης, έπειτα από μια μικρή υποχώρηση κατά το ενδιάμεσο διάστημα. Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι 432.

Στους 1.447 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων οι 232 είναι διασωληνωμένοι. Περί τους 760 βρίσκονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 130 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης.

xartis_krousmata