*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Ο κορωνοϊός μπορεί να διαφοροποιήσει τα ανθρώπινα γονίδια, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον λόγο για τον οποίο πολλοί ασθενείς, ενώ έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διάφορα συμπτώματα ύστερα από αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν από δερματικά προβλήματα και δύσπνοια, έως και ανοσμία. Τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ξέρουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στα γονίδια ενός ασθενούς που έχει μολυνθεί από τη νόσο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δημιουργούνται μακροχρόνιες αλλαγές στην «έκφραση» του ανθρώπιου γονιδίου. Αυτές οι μικροσκοπικές ακίδες καλύπτουν την επιφάνεια των κυττάρων του κορωνοϊού επιτρέποντας στον ιό να παρεισφρήσει σε ορισμένους υποδοχείς των ανθρωπίνων κυττάρων μολύνοντας το άτομο με τη νόσο Covid-19.

«Βρήκαμε ότι η έκθεση του ιού στην πρωτεΐνη ακίδα SARS-CoV-2 από μόνη της ήταν αρκετή για να αλλάξει την αρχική «έκφραση» του γονιδίου στα κύτταρα των αεραγωγών», όπως εξηγεί ο Νίκολας Έβανς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήιο του Τέξας «Texas Tech University Health Sciences Center», σε δελτίο Τύπου. «Αυτό υποδηλώνει ότι τα συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς μπορεί αρχικά να οφείλονται στην άμεση αλληλεπίδραση της πρωτεΐνης με τα κύτταρα.»

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η έκθεση του ιού στην πρωτεΐνική ακίδα μπορεί να επηρεάσει τα ανθρώπινα κύτταρα στους αεραγωγούς στη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων. Συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα με μελέτες από δείγματα κυττάρων πραγματικών ασθενών με νόσο COVID-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορές στην έκφραση του γονιδίου που παρέμεινε ο ιός στα ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και μετά το πέρας της μόλυνσης. Τα γονίδια που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν αυτά που ελέγχουν την ανταπόκριση του σώματος στις φλεγμονές.

«Η δουλειά μας συμβάλλει στην αποσαφήνιση των αλλαγών που συντελούνται σε ασθενείς σε γενετικό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να παρέχουν πληροφορίες για το ποιες θεραπείες θα λειτουργούσαν καλύτερα για συγκεκριμένους ασθενείς», εξηγεί ο Έβανς. Οι συντάκτες της μελέτης επικεντρώνουν τώρα την έρευνά τους για να εξετάσουν πόσο διαρκούν αυτές οι γενετικές αλλαγές. Ελπίζουν επίσης να αποκαλύψουν και άλλες μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μόλυνση από COVID στην υγεία ενός ασθενούς.

Η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στο «Experimental Biology» (EB) 2021, σε τηλεδιάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μπλόκο στα διόδια: Αυξημένη η κίνηση από νωρίς το πρωί – Έλεγχοι παντού και σήμερα

Lockdown: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις – Πώς θα κάνουμε Πάσχα