Για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον πληθυσμό για τους εμβολιασμούς, τα εμβόλια και τα χρονοδιαγράμματα μίλησε στον Ant1 ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας για το κρίσιμο ζήτημα των γυναικών σε εγκυμοσύνη ή σε διαδικασία σύλληψης καθώς και εκείνες που για λόγους ασφάλειας επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca είπε: «Οι γυναίκες που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια mrna όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού. Στο άμεσο επόμενο διάστημα δηλαδή. Το πότε θα εξαρτηθεί και από το πώς έχουν πάει οι εμβολιασμοί και ο προγραμματισμός από τις προηγούμενες μέρες καθώς και οι έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία και η τοποθεσία του δεύτερου ραντεβού του εμβολίου.

Μιλώντας για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι «εξετάζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για τους 80-89 και η 2η δόση στο εξοχικό. Εντός του Μαΐου αναμένονται ανακοινώσεις για τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό»

Είπε ακόμη ότι «είναι πιθανό από τα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος Ιουνίου να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 18-30». Ενώ ανέφερε ότι «το Johnson & Johnson θα είναι μέσα στα εμβόλια που θα μπορούν να κάνουν οι 45-49».

Τέλος συμπλήρωσε ότι είναι «Πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στα ραντεβού για τον εμβολιασμό με το astrazeneca» ενώ εκτίμησε πως «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης», έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ακόμη είπε ότι το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπλόκο στα διόδια: Αυξημένη η κίνηση από νωρίς το πρωί – Έλεγχοι παντού και σήμερα

Lockdown: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Αλλάζει το «ισοζύγιο» της επιδημίας: Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι εμβολιασμοί