Με στόχο να ανοσοποιηθούν νωρίτερα από τη σειρά τους περίπου 3 εκατομμύρια νεότερης ηλικίας πολίτες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη κινητικότητα και συνεπώς κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στον κορωνοϊό και στη νόσηση λόγω αυτού, συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η επιδημία υποχωρεί με αργό ρυθμό – χθες καταγράφηκαν 1.317 νέα κρούσματα– και ασκώντας πάντα πίεση στο σύστημα υγείας – το περασμένο 24ωρο έγιναν 438 νέες εισαγωγές και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων ανερχόταν στους 5.486.

Από σήμερα, Μεγάλη Τρίτη και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 2,2 εκατ. πολίτες, ηλικίας 30-39 χρόνων και 40-44 χρόνων, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, με αρκετά ραντεβού διαθέσιμα ακόμη και για τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως επισήμανε χθες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. «Όποιος κλείσει το ραντεβού του σήμερα μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα» εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών από την επόμενη Τετάρτη, με περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα – θα ενταχθούν και ιδιωτικές δομές υγείας-, με διευρυμένο ωράριο αλλά και με ένα ακόμη διαθέσιμο, εγκεκριμένο εμβόλιο, το μιας δόσης σκεύασμα της Johnson&Johnson.

Μειώνεται ο χρόνος μεταξύ των 2 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Η δυνατότητα για εμβολιασμό με AstraZeneca στους νεότερης ηλικίας πολίτες – που με βάση την προτεραιοποίηση θα περίμεναν μέχρι τον Ιούνιο να κλείσουν ραντεβού- δίδεται με μία επιπλέον, σημαντική τροποποίηση αναφορικά με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, με τη 2η δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η 2η δόση να μπορεί να γίνεται σε διάστημα 8 έως 11 εβδομάδων από την 1η δόση. Μάλιστα, αυτή η δυνατότητα θα δίδεται από τη Μεγάλη Πέμπτη – ώστε να προσαρμοστεί και το σύστημα των ραντεβού– σε όλους όσοι κλείνουν ραντεβού καθώς και σε όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού από σήμερα. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα και να «μετακινεί» νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων από την 1η δόση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όποιος εμβολιαστεί για παράδειγμα στις αρχές Μαΐου, θα μπορεί να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με τη 2η δόση στο τέλος Ιουνίου.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη από τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδες. Με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό, γιατί μπορεί να έχει προσωπικούς λόγους, με μία μείωση από πλευράς ανοσολογικής, με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει, να αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Πότε παίρνει σειρά η ηλικιακή ομάδα 45-49 χρόνων

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού – με όλα τα εμβόλια- το Μεγάλο Σάββατο για περίπου 810.000 άτομα ηλικίας 45-49 χρόνων ολοκληρώνεται η πρόσβαση στη θωράκιση έναντι του κορωνοϊού για το δυναμικό, ενεργό τμήμα του πληθυσμού 30-49 χρόνων, όπως είχαν κατηγοριοποιηθεί σε υποομάδες.

Η πολυπληθής αυτή ομάδα πολιτών έχει καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή των εργαζομένων στον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα από τα πιο ενεργά τμήματα του καταναλωτικού κοινού.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση στον προγραμματισμό για ραντεβού εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50-54 χρόνων, καθώς από το περασμένο Σάββατο ως σήμερα έχουν κλειστεί 270.000 ραντεβού (43% του συνόλου των ατόμων αυτής της ομάδας) και άλλα 293.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 55-59 χρόνων.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 2.870.000 εμβολιασμοί, με τους 2.025.000 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, (ποσοστό 19,3%) και με τους πλήρως εμβολιασμένους να ξεπερνούν τους 845.000 (ποσοστό 8%).

Στις ιδιωτικές δομές υγείας οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson&Johnson

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των ελεγκτικών μηχανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, του FDA και τουCDC, καθώς και της ευρωπαϊκής αρχής, EMA, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου Johnson&Johnson στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρακτικό εμβόλιο, αποτελεσματικό άνω του 80%, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και οι εμβολιασμοί έχουν δρομολογηθεί για την Τετάρτη 5 Μαΐου. Προς την κατεύθυνση αυτή διευρύνεται ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα κα). Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις ιδιωτικές δομές υγείας θα διενεργούνται εμβολιασμοί κατά κύριο λόγο με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, αρχής γενομένης ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα με τις ιδιωτικές κλινικές. Στελέχη του συγκεκριμένου πεδίου βρίσκονται σε προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων, αναμένοντας τις μεγάλες παραλαβές εμβολίων από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιούνιο – 1,35 εκατ. εμβόλια.

Οι αυξημένες παραλαβές εμβολίων για το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου «εγγυώνται» την πρόσβαση όλων στο εμβόλιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών, η Ελλάδα αναμένει 2.150.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer/BioNTech τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 δόσεις κάθε μήνα.

Πέφτουν οι «σκληροί δείκτες», παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Σε ελαφριά πτώση βρίσκονται οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, αφού οι 811 διασωληνωμένοι και οι 438 νέες εισαγωγές του τελευταίου 24ωρου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας που είχαν καταγραφεί 847 διασωληνωμένοι και 509 εισαγωγές, αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, καταγράφεται επίσης υποχώρηση: χθες ανακοινώθηκαν 1.317 κρούσματα επί συνόλου 22.000 τεστ και την Δευτέρα 19 Απριλίου 1.607 κρούσματα σε σύνολο 21.000 τεστ.

Η πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας, ωστόσο, παραμένει υψηλή, που προσπαθούν να παραμείνουν αλώβητα από τα ασταμάτητα χτυπήματα του κορωνοϊού. Χθες καταγράφηκαν 438 νέες εισαγωγές. Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.501, με τους 432 να βρίσκονται σε Μονάδες.

Στη βόρεια Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι είναι 1.502, με τους 224 σε Μονάδες, άλλοι 797 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος, 136 είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης. Συνολικά μέχρι χθες, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 5.486, με τους 1.280 να βρίσκονται σε Μονάδες.