Το κρύο και η συννεφιά δεν τους απέτρεψε: στη Γλασκώβη, οι Σκωτσέζοι γιόρτασαν με μπύρες και κοκτέιλ το άνοιγμα των παμπ, που παρέμεναν κλειστές από τον Δεκέμβριο, λόγω της πανδημίας.

«Είναι απίστευτο. Είναι τεράστια η διαφορά να πίνεις ένα ποτήρι που σου σερβίρουν (στην παμπ) από το να πίνεις στο σπίτι σου», είπε, εμφανώς ενθουσιασμένος, ο 20χρονος Γκάρι ΜακΟυίλιαμς.

«Όμως πιστεύω ότι για τους περισσότερους, εμού συμπεριλαμβανομένου, το θέμα δεν είναι να πιεις μπύρα, αλλά να συναντηθείς με τους φίλους του. Αυτή είναι η σκωτσέζικη κουλτούρα», εξήγησε.

Λόγω της πανδημίας, οι παμπ είχαν κλείσει από τις 26 Δεκεμβρίου. Πλέον, μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι, όπως και όλα τα «μη αναγκαία» καταστήματα, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα κέντρα αισθητικής.

Ορισμένοι θαμώνες της παμπ The Counting House, στο κέντρο της Γλασκώβης, περίμεναν στην ουρά να ανοίξει, στις 9 το πρωί.

«Ήμασταν οι πρώτοι εδώ», υπερηφανεύτηκε η Νικίτα Βανς, 20 ετών, δευτεροετής φοιτήτρια δημοσιογραφίας και νομικής. Μαζί με τη φίλη της, την 19χρονη Σαρλότ Τέιλορ, συζητούσαν τι θα παραγγείλουν:

«Θέλω μόνο μερικά κοκτέιλ, μου λείπουν», είπε.

Σε ένα άλλο τραπέζι, τρεις νεαρές γυναίκες παραγγέλνουν γελώντας κοκτέιλ. «Λόγω της καραντίνας έχασα δύο γιορτές γενεθλίων, επομένως τώρα ήρθα εδώ να πιω ένα κοκτέιλ στις 10.43», είπε η 22χρονη φοιτήτρια Σουζάνα Γκολεμπιέφσκα, η οποία νωρίτερα έκανε και ψώνια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, η κάθε περιοχή ακολουθεί το δικό της χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της οικονομίας.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, οι παμπ άνοιξαν στις 12 Απριλίου και, όπως και στη Σκωτία, επιτρέπεται να σερβίρουν ποτά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αντιθέτως στη Σκωτία, οι πελάτες μπορούν να γευματίζουν και στο εσωτερικό των εστιατορίων, ενώ οι Άγγλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 17 Μαΐου.

Ο Άντριαν Κάρεϊ και ο 19χρονος γιος του, ο Τόμας, ήρθαν από το Μπέλφαστ για δουλειές και επωφελήθηκαν για να πάρουν πρωινό συνοδεύοντάς το με μια μπίρα. Στη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι παμπ και τα εστιατόρια.

Ο 55χρονος Άντριαν Κάρεϊ χαρακτήρισε «κάπως σουρεαλιστική» αυτήν την κατάσταση.

Ο διευθυντής της παμπ, ο 43χρονος Μικ Μέρφι, μετρούσε τις ημέρες μετά το κλείσιμο. «Ήταν μακρύς ο δρόμος όμως ελπίζω ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα», εξήγησε.