«Μπλέξαν οι γραμμές» ανάμεσα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ και την κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού. To τραγούδι των Φατμέ αποδίδει κυριολεκτικά τι συμβαίνει στον ΕΟΠΥΥ καθώς έμπλεξαν οι γραμμές επικοινωνίας τους, και μάλιστα, σε ένα από τα πιο ευαίσθητα πεδία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους, σε εκείνο που αφορά τις θεραπείες ειδικής αγωγής, αλλά φυσικά δεν μπορεί να αποδώσει την ταλαιπωρία και την οικονομική ασφυξία που συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για τους ασφαλισμένους που αναζητούν εγκρίσεις και αποζημιώσεις για τις θεραπείες ειδικής αγωγής.

Το πρόβλημα έχει προκύψει τον τελευταίο ενάμισι μήνα οπότε ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των (χειρόγραφων) γνωματεύσεων των γιατρών για τους ασφαλισμένους, κυρίως παιδιά, που χρειάζονται να υποβληθούν σε θεραπείες ειδικής αγωγής, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία κ.ά.

Ειδικότερα, με απόφαση του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος όρισε τον περασμένο Φεβρουάριο πως οι ιατρικές γνωματεύσεις θα προωθούνται για έλεγχο και έγκριση προς τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και όχι στους ελεγκτές των δημόσιων δομών, π.χ. στα κατά τόπους ΙΚΑ.

Έτσι, όλο αυτό το διάστημα οι υπάλληλοι των ΠΕΔΙ παραλαμβάνουν τις χειρόγραφες γνωματεύσεις -που συνήθως είναι πολυσέλιδες- από τους γονείς και στη συνέχεια πρέπει να τις αποστέλλουν για έγκριση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eidikestherapies@eopyy.gov.gr προκειμένου αυτές να εξεταστούν από τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής.

Αυτό μεταφράζεται σε έναν μεγάλο όγκο εγγράφων που πρέπει να σκανάρονται και στη συνέχεια να αποστέλλονται με mail στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση από όπου οι Ελεγκτές θα τα αντλούν, τα ελέγχουν και τα εγκρίνουν. Μεταφράζεται όμως και σε μεγάλο όγκο πιστώσεων μετά τις εγκρίσεις, καθώς πρόκειται για χρήματα που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους οι γονείς για τις θεραπείες των παιδιών τους και τα οποία περιμένουν με εύλογη αγωνία να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι γονείς υποβάλλουν τις δαπάνες για θεραπείες ειδικής αγωγής σε μηνιαία βάση, παρότι έχουν 12μηνη προθεσμία όση και η διάρκεια της γνωμάτευσης, γεγονός που μαρτυρά και την οικονομική ασφυξία που βιώνουν για να καλύψουν αυτές τις θεραπείες.

Ωστόσο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απέχει από όσα ιδανικά περιγράφονται στις εγκυκλίους του Οργανισμού. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ygeiamou.gr, εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με περιεχόμενο ούτως ή άλλως πολύτιμο, τις ιατρικές γνωματεύσεις,  έχουν «χαθεί» στη διαδρομή προς τον παραλήπτη τους, δηλαδή την κεντρική υπηρεσία με τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής του ΕΟΠΥΥ.

Υπάλληλοι των ΠΕΔΙ έχουν αναφέρει αρμοδίως πως το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί τον όγκο των mail με τα σημαντικά ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων και ζητούν περαιτέρω οδηγίες.

Είναι ενδεικτικό πως από τις ΠΕΔΙ της Αττικής μπορεί να αποστέλλονται έως και 200 ηλεκτρονικά μηνύματα τον μήνα με αντίστοιχα αιτήματα για έγκριση και αποζημίωση θεραπειών ειδικής αγωγής. Με δεδομένο πως υπάρχουν 50 ΠΕΔΙ σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνεται κάποιος την πίεση που δέχεται το ηλεκτρονικό «κουτί» του ΕΟΠΥΥ αλλά και τις εμπλοκές που υπάρχουν.

Οι γονείς, μέσω του Συντονιστικού οργάνου που έχουν ενεργοποιήσει, καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και τις αποζημιώσεις. Την ίδια εικόνα περιγράφουν και εργαζόμενοι του Οργανισμού: εκτιμούν πως μόλις 1 στις 4 γνωματεύσεις έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί κατά το διάστημα της περίφημης «ηλεκτρονικής υποβολής», ενώ το πεδίο των χειρογράφων υποβολών είναι ακόμη πιο θολό.