Την έντονη διαμαρτυρία της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) προκάλεσε η συνεδρίαση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), με την παρουσία μάλιστα του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, χωρίς να εκπροσωπούνται οι ακτινοθεραπευτές.

«Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι σε αυτό το πρώτο βήμα του ΕΙΝΕ δεν εκπροσωπείται η Ακτινοθεραπεία. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν πιστεύει το Υπουργείο ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποφεύγει να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα της Ακτινοθεραπείας στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτική φωνή ενώ προβλέπεται στο ΦΕΚ Α’ 43» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ, κ. Γιώργος Πισσάκας.

«Λέξη-ταμπού δυστυχώς η Ακτινοθεραπεία για το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Και ας αρχίσει από το πιο απλό. Ας αντέξει να ακούσει τους ειδικούς», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του σημαντικού αυτού ιατρικού πεδίου που χειρίζεται τον ιατροεχνολογικό εξοπλισμό που «χτυπά» τον καρκίνο μέσω της ακτινοβολίας.

«Είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη την Ακτινοθεραπεία, σε ένα κράτος που η κυβέρνηση του θεωρεί την κοινωνική ευαισθησία ως το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα» λέει με νόημα ο κ. Πισσάκας, καθώς ο ίδιος ως εκπρόσωπος της ΕΕΑΟ έχει επισημάνει πολλές φορές την απουσία της πολιτείας από την Ακτινοθεραπεία. Πρόσφατα, μάλιστα, επανέλαβε πως χάρη στις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε δημόσια νοσοκομεία, η μάχη κατά του καρκίνου μπορεί να γίνει πιο στοχευμένα και πιο γρήγορα. Έθετε όμως και έναν όρο: να προσληφθούν 25 τεχνολόγοι ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα και με απογευματινό ωράριο. Κάτι που δεν έχει εισακουστεί από το υπουργείο Υγείας.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών

Στην πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκε, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας, ο προγραμματισμός ενεργειών για το επόμενο διάστημα προκειμένου να υλοποιηθούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Ινστιτούτου.

«Το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις έως τώρα δράσεις που σχετίζονται με τα νεοπλασματικά νοσήματα και αφορούν στην έρευνα, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη διαχείριση της νόσου και στη φροντίδα τελικού σταδίου και να τις εντάξει σε έναν Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, και μέλη οι εξής: Καρβούνης Νικόλαος, Παθολόγος – Ογκόλογος, Καττάμης Αντώνιος, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΚΕΘ) της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Κοσμίδης Παρασκευάς, Ογκολόγος, Μαυρουδής Δημήτριος, Ογκολόγος, Καθηγητής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Μπουκοβίνας Ιωάννης, Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Αιματολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πανοτοπούλου Ευσταθία, Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Ιολογίας Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», Συρίγος Κωνσταντίνος, Ογκολόγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Αποστολίδου Αικατερίνη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (Ε.ΛΛ.Ο.Κ.), Βόβα- Χατζή Χαρίκλεια, Σύμβουλος στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας.