Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν χθες Τετάρτη το εκατομμύριο στο Ιράκ, αριθμό που δεν έχει όμοιό του στον αραβικό κόσμο και καταγράφεται σε μια χώρα οι 40 εκατ. κάτοικοι της οποίας είναι αντιμέτωποι με φοβερές ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομείων εδώ και δεκαετίες.

Με 8.696 νέες μολύνσεις – ρεκόρ – και 38 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ιρακινή επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 έχει πλέον φθάσει τους 1.001.854, εκ των οποίων 15.098 υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Το υπουργείο Υγείας λέει πως διενεργεί σε ημερήσια βάση περίπου 40.000 τεστ, αριθμό πολύ χαμηλό σε μια χώρα όπου σε πολλές πόλεις ο πληθυσμός ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, οι συνοικίες είναι πυκνοκατοικημένες και οι συναθροίσεις μόνιμες.

Ενώ αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις υλικού στα νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών – αρκετοί από αυτούς γενικά προτιμούν να αγοράζουν και να εγκαθιστούν φιάλες οξυγόνου στα σπίτια τους, παρά να πάνε στα νοσοκομείου του αποσαθρωμένου ιρακινού συστήματος υγείας – το Ιράκ άρχισε μολαταύτα εκστρατεία ανοσοποίησης.

Έχει παραλάβει μέχρι εδώ σχεδόν 650.000 δόσεις διαφόρων εμβολίων, σχεδόν στο σύνολό τους μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει στόχο να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Ως χθες Τετάρτη 274.343 Ιρακινοί είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που προσπαθεί να πείσει να ανοσοποιηθεί έναν πολύ επιφυλακτικό έναντι των εμβολίων πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου εξάλλου αρνείται να φορά μάσκα.