Με την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. Παρατηρείται ωστόσο στις περισσότερες περιφέρειες μία σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων. Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται. Και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση».

Για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού σημείωσε: «Από 19 Απριλίου η δωρεάν διανομή self test, που θα είναι υποχρεωτικά, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και άλλες κατηγορίες».

Η κυρία Πελώνη είπε πως όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε στην τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. «Σύμμαχοί μας τα εμβόλια, τα τεστ και ο καιρός. Εχθρός μας η χαλάρωση. Δεν χαλαρώνουμε δεν εφησυχάζουμε. Ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», είπε. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για 18-59 με σοβαρά νοσήματα σημείωσε.

«Ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών» είπε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε δε πως: «μετά την επίσπευση της παράδοσης στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου».

Σε σχέση με τις προσδοκίες από τις επαφές Δένδια στην Άγκυρα σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως αναφορικά με το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις η κυβέρνηση θα ακούσει τους ειδικούς και όταν κριθεί πως υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε τo briefing:

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό 

Η κυρία Πελώνη είπε τέλος πως, «ετική εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση. Επανέλαβαν μάλιστα την δέσμευση των 27 να έχουν  έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα».

Καταλήγοντας  επεσήμανε πως σήμερα υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και  της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, και την υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Lockdown: Η κυβέρνηση θέλει Πάσχα στο χωριό με self test, οι επιστήμονες περιμένουν

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο των λυμάτων

Self test – Από Δευτέρα στα φαρμακεία: Ποιους εργαζομένους αφορά – Πώς θα δηλώνονται τα αποτελέσματα