Νέα δράση εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ανταποκρινόμενο τόσο στη μεγάλη ανάγκη για συλλογή αίματος όσο και στη διάθεση προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών, που παραμένει έντονη παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα της επιδημίας κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το ΕΚΕΑ «καλεί κάθε νέο ή παλαιό αιμοδότη να προσέλθει το Σάββατο 17 Απριλίου και την Κυριακή 18 Απριλίου, στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Π. Ράλλη) στέλνοντας το μήνυμα 1 στο 13033 ή συμπληρώνοντας το έντυπο Β1 στη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» και υπενθυμίζει πως όπως κάθε αιμοληψία, και η συγκεκριμένη θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Έχοντας το παράδειγμα της εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος (8-12 Μαρτίου), στη διάρκεια της οποίας συλλέχθηκαν 547 μονάδες αίματος, το ΕΚΕΑ αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί επίσης υψηλός αριθμός συλλεγόμενων μονάδων αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της προηγούμενης αιμοδοσίας το 27% ήταν αιμοδότες πρώτης φοράς και το 54% των εθελοντών αιμοδοτών ήταν γυναίκες ανατρέποντας τα διαχρονικά και διεθνή δεδομένα,σχετικά με το προφίλ του μέσου εθελοντή αιμοδότη (άνδρας).

Το ΕΚΕΑ υπογραμμίζει ότι για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

-Θερμομέτρηση κατά την είσοδο

-χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)

-αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

-τήρηση των αποστάσεων

-τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 ( ως την Παρασκευή 16/4) και ώρες 9.00-15.00).