Το Ιράν ξεπέρασε επισήμως το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς η επιδημία στη χώρα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα, όπου καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ νέων μολύνσεων.

Συνολικά από την covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 63.884 άνθρωποι, ενώ 2.006.934 έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ανακοίνωσε σήμερα η Σιμά Σαντάτ Λαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράν. Τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν στη χώρα 22.586 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ένα νέο ρεκόρ.

Το Ιράν είναι η χώρα της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι ιρανικές αρχές. Τα πραγματικά στοιχεία για τις μολύνσεις και τους θανάτους από covid-19 θεωρείται ότι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται επισήμως.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα επιταχύνθηκε στις διακοπές για το Περσικό Νέο Έτος (18 Μαρτίου με 2 Απριλίου φέτος), στη διάρκεια των οποίων παραδοσιακά οι Ιρανοί επισκέπτονται τις οικογένειές τους και φίλους.

Αν και τον Ιανουάριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων καθημερινά παρέμεινε σχετικά σταθερός, κάτω από το όριο των 7.000 και των 100 αντίστοιχα, η επιδημιολογική καμπύλη παρουσίασε μικρή άνοδο τον Φεβρουάριο και από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και μετά έχει αυξηθεί ραγδαία.

Ο επίσημος ημερήσιος αριθμός των νεκρών από covid-19 παραμένει κάτω από το ρεκόρ του Νοεμβρίου (486 νεκροί μέσα σε 24 ώρες), όμως το “τέταρτο κύμα” της επιδημίας, όπως το χαρακτηρίζουν οι ιρανικές αρχές, φαίνεται ήδη ότι θα είναι πιο σφοδρό από τα προηγούμενα.