*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την Βρετανία καθώς στις 12 Απριλίου η χώρα του Μπόρις Τζόνσον θα έχει φθάσει στο όριο της «ανοσίας της αγέλης» κατά της νόσου Covid-1, αφού σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες θα έχουν ανατύξει αντισώματα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Telegraph», σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου «University College London» (UCL), το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού είτε επειδή έχουν νοσήσει από τον ιό, θα ανέλθει στο 73,4% την προσεχή Δευτέρα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, απέχει μακράν από την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι επίσημοι υπολογισμοί από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου, το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν λίγο μικρότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από τις 14 Μαρτίου έως σήμερα, το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ακόμα 7,1 εκατομμύρια πολίτες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 100.000.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρει ότι σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων από αυτές που έχουν καταγραφεί.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Καρλ Φρίστον από το «UCL» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι, το ποσοστό συλλογικής ανοσίας γύρω στο 70%, προκύπτει εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι, πάνω από το 50% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ότι ένα 10% έχει προυπάρχουσα ανοσία.