Σε θρίλερ εξελίχθηκε η έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις πολύ κόκκινες περιοχές και ειδικότερα για τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Από νωρίς πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής  εμπειρογνωμόνων, την οποία παρακολουθούν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι κατέθεσαν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση, ζητώντας την αναστολή του ανοίγματος των καταστημάτων τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αχαΐα, αλλά και στην Κοζάνη. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν επίσης για τις τρεις αυτές περιοχές την άρση και των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 είναι στο 90%, με τις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Μάρτιο αυξημένες κατά 270,97%. Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά και στα συστήματα υγείας Αχαΐας και Κοζάνης, όπου η αύξηση νέων εισαγωγών για τον περασμένο μήνα άγγιξε το 164,29% και 221,43% αντίστοιχα.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away), με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) και με χρονικό περιορισμό (3 ώρες).

Συγκεκριμένα, οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομούΤο SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο «βαθύ κόκκινο» η περιφέρεια Κιλκίς και οι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Λέρου

Ο χάρτης των ενεργών κρουσμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα