Αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφηκε το περασμένο 24ωρο – αριθμός που εξηγεί τη μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου, του Θριάσιου, σε νοσηλευτικό ίδρυμα αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών COvid-19 αλλά και την ανάπτυξη άλλων 51 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία από το υπουργείο.

Οι 628 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COvid-19, που έγιναν χθες, τελευταία ημέρα του Μαρτίου είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί όχι μόνο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά όλη την περίοδο της επιδημίας. Και προστίθενται στους “μαύρους” αριθμούς του μήνα σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοιού: καταγράφηκαν 72.589 κρούσματα, 1.589 θάνατοι, περισσότεροι από 730 διασωληνωμένοι -όταν κατά το δεύτερο κύμα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός τους είχε φτάσει μέχρι τους 622. Επίσης, την προτελευταία ημέρα του Μαρτίου καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην επιδημία πάνω από 4.000 κρούσματα -4.340- ενώ στις αρχές του μήνα είχε σημειωθεί και η χειρότερη όπως αποδείχθηκε “επίδοση” στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: στις 10 Μαρτίου είχαν εισαχθεί για νοσηλεία στην Αττική 345 ασθενείς.

Οι 5.131 νοσηλευόμενοι, οι 739 διασωληνωμένοι, οι 76 νεκροί συμπληρώνουν μαζί με τις 628 εισαγωγές την τετράδα με τους κρίσιμους, “σκληρούς” δείκτες που αποτυπώνουν πλέον μια…σκληρή επιδημιολογική πραγματικότητα, η διαχείριση της οποίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους ειδικούς και για την κυβέρνηση.

Η δύσκολη πορεία προς την έξοδο από την επιδημία και το lockkdown

Η πορεία της χώρας μέσα σε αυτό το “ναρκοθετημένο” από τον κορωνοιό πεδίο είναι μονόδρομος, με τους αρμόδιους να επιχειρούν να χαράξουν τη λιγότερο επικίνδυνη διαδρομή και να βασίζονται στα νέα “όπλα” του testing, δηλαδή στα self test, ως συμπλήρωμα των rapid test και των μοριακών τεστ, στην καλοκαιρία και φυσικά στους εμβολιασμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με ζητούμενο την “αποσυμπίεση” των πολιτών από τα διαρκή και αλλεπάλληλα lockdown η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες διά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, την επανεκκίνηση των εμπορικών καταστημάτων, από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και τη διαδημοτική μετακίνηση με όχημα για λόγους άσκησης (κωδικός 6) για τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από αυτό. Αξίζει να σημειωθει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έβρισκε σύμφωνους τους ειδικούς της Επιτροπής, που θεωρούν ότι ανοίγει τον δρόμο για υπεράριθμες μετακινήσεις και ανταλλαγή επισκέψεων και άρα μεταδόςεων και όχι για άσκηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου η πιθανότητα ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων στις 12 Απριλίου, όπως και εμπορικών κέντρων και μεγαλύτερων καταστημάτων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Τα μέτρα που ανακοινώνουμε, δεν επιτρέπουν χαλάρωση” είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί και οι αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, σε συνδυασμό με αυστηρή επιτήρηση.

Η έκκληση και το σχέδιο του υπουργού Υγείας

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων και των κανόνων. “Σας ζητώ να προσέξετε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αντέξει το ΕΣΥ και οι ευάλωτες ομάδες. Να μην ξεχνάτε τη μάσκα, την τήρηση αποστάσεων και μέτρων υγιεινής. Σας ζητώ να παραμερίσουμε την κούραση εμπρός στον κίνδυνο απώλειας ζωών. Να κρατήσετε ασφαλή την οικογενειακή σας “φούσκα”. Να θυμάστε πως οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο τους οικείους μας” είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής και ανακοίνωσε τη μετατροπή ακόμη ενός νοσηλευτικού ιδρύματος αποκλειστικά σε covid. Πρόκειται για το Θριάσιο στη δυτική Αττική, όπως είχε γράψει την περασμένη Κυριακή το ΘΕΜΑ.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα ακολουθηθεί η διαδικασια εκκένωσης των θαλάμων και η διακομιδή των non COvid ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Στόχος είναι την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου να υπάρχουν διαθέσιμες 130 απλές κλίνες covid και 33 ΜΕΘ covid και σταδιακά να αυξηθούν συνολικά σε 180 κλίνες covid.

Επιπλέον, ανοίγουν 51 νέες πολυδύναμες ΜΕΘ και ειδικότερα: 16 στο “Γεννηματάς”, πέντε στον Ευαγγελισμό, πέντε στο Λαϊκό, επτά στο Ιπποκράτειο, τέσσερις στο “Ελπίς”, δέκα στο Κωνσταντοπούλειο και τέσσερις στο Αττικό.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν χθες 2.462 ασθενείς, με τους 411 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ήταν 320.

Ολοένα μεγαλύτερη πίεση δέχονται πλέον και τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως μαρτυρά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοιού. Ο κ. Κικίλιας τόνισε το νέο “ζόρι” που δέχεται η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα και ζήτησε τη μετάβαση του κ. Χαρδαλιά ώστε να υπάρξει συντονισμός της επιχειρησιακής διαχείρισης. Το περασμένο, “βαρύ” από πλευράς εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, 24ωρο επηρέασε και τα νοσοκομεία της Μακεδονίας όπου έγιναν 142 εισαγωγές.