Μέσω ενός ζώου ξεκίνησε πιθανότατα ο νέος κορωνοϊός, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεση 120 σελίδων για την προέλευσή του, διευκρινίζοντας πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη πάνω στο ζήτημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κορωνοϊός ξεκίνησε να εξαπλώνεται στο ανθρώπινο είδος ένα ή δύο μήνες πριν εντοπιστεί τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, η έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού συνεχίζεται.

«Όσον αφορά στον ΠΟΥ, όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντενόμ Γεμπρεγεζούς, σε δήλωσή του. «Η έκθεση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα, αλλά δεν είναι το τέλος. Δεν έχουμε βρει ακόμη την προέλευση του ιού και πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την επιστήμη και να μην αφήσουμε πέτρα που να μην σηκώσουμε μέχρι να το πετύχουμε», τόνισε.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι «πολύ πιθανό» το σενάριο εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή ζώων, πιθανώς άγριου ζώου, που το έπιασαν και στη συνέχεια μεγάλωσε σε φάρμα.

Ωστόσο, η έρευνα δεν βρήκε ποιο ζώο μολύνθηκε από νυχτερίδα, που θεωρείται ως η πιθανότερη πρωτότυπη πηγή του ιού και μπορεί να μεταδόθηκε στον άνθρωπο. «Ο πιθανός ενδιάμεσος ξενιστής του SARS-CoV-2 παραμένει άγνωστος» αναφέρει η έκθεση.