Κατά τη διάρκεια του lockdownνέα βεβαίωση μετακίνησης πρέπει να προμηθευτούν από τους εργοδότες τους, όσοι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από και προς την εργασία τους.

Το νέο έντυπο αφορά σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες και μέλη οργάνων διοίκησης, ενώ η διάρκεια ισχύος είναι έως τις 9 Απριλίου.

Από την Παρασκευή 26 Μαρτίου ξεκίνησαν να εκδίδονται οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων – επιτηδευματιών και μελών οργάνων διοίκησης με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ισχύσουν για τον μήνα Απρίλιο 2021 θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις βεβαιώσεις κίνησης.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση – εργοδότη.

Επίσης, οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

-καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

τηλεργασία και νόμιμη άδεια και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.