Κατηγορηματικά αντίθετους βρίσκει τους φαρμακοποιούς οποιαδήποτε αναφορά περί διενέργειας self test με οποιαδήποτε αποζημίωση στα φαρμακεία και αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα της διάθεσης των self tests, ξεκαθαρίζει με ανακοινωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Η κατηγορηματική θέση του ΠΦΣ είναι ότι συζητάμε κάτω από πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες των self test, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας και ταυτόχρονα να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό μας», τονίζει ο ΠΦΣ, με αφορμή αναφορές σε ΜΜΕ ότι τα self test δύνανται να διενεργούνται στα φαρμακεία και μάλιστα με αντίτιμο 2 ευρώ.

«Απαραίτητη όμως προϋπόθεση», προσθέτει «είναι να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την ανάγκη της μέγιστης προστασίας».