Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19, με τη μορφή ρινικού σπρέι, σχεδιάζουν να ελέγξουν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε 30 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 ως 40 ετών, οι οποίοι θα λάβουν το εμβόλιο με την 79% αποτελεσματικότητα κατά της λοίμωξης Covid, από τη μύτη.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα βρουν ένα ενδορινικό σύστημα πιο ελκυστικό, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι η χορήγηση του εμβολίου είναι υψηλότερη σε αυτές τις ομάδες», δήλωσε ο Δρ Sandy Douglas, ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης.

«Μπορεί επίσης να έχει πρακτικά πλεονεκτήματα – τα ρινικά σπρέι έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για άλλα εμβόλια, για παράδειγμα το εμβόλιο γρίπης που χρησιμοποιείται σε σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές θα εξετάσουν το επίπεδο ανοσοαπόκρισης κατά τη χορήγηση του εμβολίου μέσω της μύτης, καθώς και την παρακολούθηση της ασφάλειας αυτής της μεθόδου για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σημειώνεται πως η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, εκ της ομάδας των επιστημόνων της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ομάδα της μελετά εναλλακτικές χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι ή χαπιών. «Όπως γνωρίζετε, όλα τα εμβόλια χορηγούνται αυτή τη στιγμή με ενδομυϊκές ενέσεις. Αυτός, όμως, δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος παροχής προστασίας κατά μιας ιογενούς μόλυνσης του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στην κατώτερη, όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη. Διαθέτουμε αντιγριπικά εμβόλια που χορηγούνται με τη μορφή ρινικού σπρέι κι αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή προσέγγιση στο μέλλον για εμβόλια κατά κορωνοϊών», είχε αναφέρει σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ακόμη, ανάλογες δοκιμές κάνει και το ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya για τη χορήγηση με τη μορφή ρινικού σπρέι του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου.