Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε «παρωχημένα» στοιχεία στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της κατά της covid-19, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ.

H Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), μια ανεξάρτητη επιτροπή που επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές, εξέφρασε «την ανησυχία της για το γεγονός ότι η AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε μια παρωχημένη πληροφορία στις δοκιμές αυτές, κάτι που πιθανόν να οδήγησε σε μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας» του εμβολίου, ανέφερε το NIAID.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 αποδείχθηκε κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης σε ευρείας κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, το Περού και τις ΗΠΑ. Επίσης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 100% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της covid-19 και της νοσηλείας, ενώ δεν προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.

«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η NIAID, ενώ επισήμανε ότι η DSMB ενημέρωσε την AstraZeneca για τις ανησυχίες της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γεωργαντάς: Τι πρέπει να κάνουν όσοι βρεθούν θετικοί στα self tests