Καθώς η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας δοκιμάζει την αντοχή του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, και ιδίως στην Αττική , η ένταξη δύο μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα υγείας, του «Λητώ» από τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group (HHG) και του Ιατρικού Περιστερίου,  για τη διαχείριση των περιστατικών covid-19 αναμένεται ότι θα συμβάλλει στη σταδιακή αποφόρτιση του συστήματος. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ένταση του τρίτου κύματος θα συνεχιστεί αμείωτη, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως απαιτηθεί περαιτέρω ενίσχυση των δομών υγείας από τους ιδιώτες.

Στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα τον τελευταίο χρόνο, η συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων κατάφερε να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και φαινομένων τύπου «Μπέργκαμο» στα νοσοκομεία. Παράλληλα, αποτέλεσε την πιο ισχυρότερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν στεγανά στον χώρο της υγείας και ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών και επαγγελματιών υγείας όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Το πρώτο δείγμα επιτυχούς συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη με την παραχώρηση τοπικών δομών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ και την αποστολή εθελοντών, έμπειρων ιατρών και νοσηλευτών, από τους μεγάλους ιδιωτικούς Ομίλους υγείας, με πιο αντιπροσωπευτική εκείνη του Hellenic Healthcare Group (HHG) και του Ιατρικού Αθηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των επαγγελματιών υγείας καλύφθηκαν από τους εργοδότες τους. Ενώ σε ό,τι αφορά την ιατρική αποστολή του HHG, η διοίκηση του Ομίλου σε ένδειξη αναγνώρισης της εθελοντικής προσφοράς κατέβαλε σε έκαστο μέλος της αποστολής ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα παραμονής στο ΕΣΥ Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη «μάχη» στην Αττική

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), μέλη του οποίου αποτελούν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, είναι και πάλι «παρών» στη διαχείριση της επιδημίας, συνδράμοντας καθοριστικά στην αντιμετώπισή της στην Αττική. Τα μέλη του ΣΕΚ είναι οι εξής κλινικές: Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, οι κλινικές του Ομίλου Ιατρικού, Βιοϊατρική, Euromedica, «Άγιος Λουκάς», «Ιασώ», Ευρωκλινική, Mediterraneo, Ερρίκος Ντυνάν, Λευκός Σταυρός και Ίασις.

Στη μάχη της νοσηλείας περιστατικών covid-19 βρίσκονται ήδη δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, το «Λητώ» του Ομίλου HHG και το Ιατρικό Περιστερίου, συνολικής δυναμικότητας 120 κλινών. Ιδίως σε ό,τι αφορά το «Λητώ» αξίζει να αναφερθεί ότι για τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών ο Όμιλος έχει προχωρήσει στην επάνδρωση του νοσοκομείου με καίριες ιατρικές ειδικότητες (πνευμονολόγους, παθολόγους κα.), μετακινώντας προσωπικό από άλλα κομβικά νοσοκομεία του δικτύου του.

Επιπρόσθετα, στο λεκανοπέδιο σήμερα τα νοσοκομεία- μέλη του ΣΕΚ διαθέτουν 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά, με τη συνεισφορά ωστόσο των δύο μεγάλων Ομίλων, Ιατρικό Αθηνών και HHG να είναι σημαντική για το ΕΣΥ αλλά ετεροβαρής στο σύνολο των μελών του Συνδέσμου. Ενδεικτικά, 32 κλίνες ΜΕΘ παραχώρησε ο Όμιλος HHG, 20 το Ιατρικό και 16 το «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο βεβαίως παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου. Τις άλλες 52 κλίνες ΜΕΘ τις παραχωρούν οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές – μέλη του ΣΕΚ.

Παράλληλα, άλλες 222 κλίνες έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία non covid περιστατικών στην Αττική, με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών να θεωρείται ουσιαστική για την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά όχι αντιπροσωπευτική της δυναμικότητάς τους και του μεγέθους τους σε κάποιες περιπτώσεις. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλη ιδιωτική κλινική και μέλος του ΣΕΚ έχει συμβάλλει αριθμητικά σε κλίνες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αντιστρόφως ανάλογα των πραγματικών δυνατοτήτων της. Αυτό όμως που πραγματικά μπορεί να πυροδοτήσει «πόλεμο» στον ιδιωτικό τομέα είναι η πληροφορία ότι, οι συνεργάτες γιατροί του «Λητώ» δέχονται προτάσεις συνεργασίας από άλλο μαιευτήριο, το οποίο φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία στο σύστημα υγείας και να εγκαλείται ότι χρησιμοποιεί αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.

Παρά ταύτα, η πρόθεση των μεγάλων Ομίλων μελών του ΣΕΚ είναι η αδιάκοπη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τόσο κατά τη διάρκεια της παρούσας υγειονομικής κρίσης όσο και στην περαιτέρω υποστήριξη του ΕΣΥ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πελώνη: Την 25η Μαρτίου θα γίνει μόνο μία στρατιωτική παρέλαση και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά

Κοτανίδου: Οδηγούμαστε σε λάθος αποφάσεις στην Επιτροπή, λόγω κούρασης

Το εμβόλιο της Pfizer έχει 94% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της ασυμπτωματικής μετάδοσης