Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στο Λος Άντζελες μπορεί να επιστρέψουν στα σχολεία τους τον ερχόμενο μήνα, σχεδόν έναν χρόνο μετά την υιοθέτηση του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω στην διαδικασία επανέναρξης της δια ζώσης εκπαίδευσης, ενώ οι ειδικοί και οι γονείς υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά υποφέρουν από αυτή τη μακρά διακοπή.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά σχολεία του Λος Άντζελες, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, αναμένεται να ανοίξουν πρώτα στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με συμφωνία που συνήφθη χθες, Τρίτη, ανάμεσα στη σχολική περιφέρεια και συνδικάτο εκπαιδευτικών. Τα γυμνάσια και τα λύκεια αναμένεται να ακολουθήσουν στα τέλη του Απριλίου.

Η συμφωνία αυτή θέτει ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 του εκπαιδευτικού προσωπικού και χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών στην κομητεία του Λος Άντζελες. Για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από την σχολική επιτροπή και τα μέλη του συνδικάτου United Teachers του Λος Άντζελες.

“Ο σωστός τρόπος για να ξανανοίξουν τα σχολεία είναι σε αυτόν να περιλαμβάνεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας κατά της COVID-19 στα σχολεία, μια συνεχής μείωση του ιού στις κοινότητες που υπηρετούμε και μια πρόσβαση σε εμβόλιο για το εκπαιδευτικό προσωπικό”, επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους o πρύτανης Όστιν Μπόιτνερ και η πρόεδρος του United Teachers Los Angeles Σέσιλι Μιαρτ-Κρουζ. “Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει αυτή τη σειρά στόχων που συμμεριζόμαστε”.
Σύμφωνα με αυτή την κατ’αρχήν συμφωνία, οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν και θα λειτουργούν όλες τις ώρες που προβλέπεται. Τα δημοτικά σχολεία θα αρχίσουν τα μαθήματα ακολουθώντας ένα “υβριδικό” μοντέλο, εν μέρει στο σχολείο, εν μέρει διαδικτυακά.

Οι μαθητές όλων των επιπέδων θα μπορούν να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων τους, αν το επιθυμούν.
Το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ, όπως και μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και θρησκευτικών σχολείων.

Στη Νέα Υόρκη, την μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια των ΗΠΑ, τα σχολεία άρχισαν να ξανανοίγουν σταδιακά τον Δεκέμβριο.
Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (CDC) προωθούν την επανάληψη των μαθημάτων για τους 55 εκατομμύρια μαθητές των δημόσιων σχολείων, καθώς κρίνουν ότι αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των εκπαιδευτικών.

Περισσότεροι από 61 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει ήδη μια ή και τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19, ήτοι ποσοστό 24% του ενήλικου πληθυσμού.