*Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Πολλαπλά «στοιχήματα» για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης που προκαλεί η «παράταση» της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων συμπεριλαμβάνει η «ατζέντα» του Μεγάρου Μαξίμου γι’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα του Μάρτη.

Μέσα σε επτά μέρες το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την τιθάσευση της επιδημιολογικής κατάστασης μέσω της τήρησης των περιοριστικών μέτρων παρότι τα νέα δεδομένα δείχνουν την «αντοχή» του ιού και λόγω μεταλλάξεων που «καθοδηγεί» τις ισχυρές πιέσεις στο σύστημα υγείας. Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στις προτάσεις των ειδικών για τον χρόνο «χαλάρωσης» του ισχύοντος απαγορευτικού, ειδικά στην Αττική, όπου τα νοσοκομεία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και επενδύουν στην εμβολιαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας που θα επιτρέψει την σταδιακή επιστροφή στις βασικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων παρά την αυτονόητη κόπωση των πολιτών από την πολύμηνη μάχη εναντίον του κορονοϊού.

Θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η εστίαση και πότε; Ουδείς κυβερνητικός παράγοντας σπεύδει να πάρει σαφή θέση διευκρινίζοντας ότι κάθε πρόβλεψη είναι πρόωρη καθώς ο «πόλεμος» εναντίον της πανδημίας συνεχίζεται μέρα τη μέρα. Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι από την Καθαρά Δευτέρα και μετά να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή σε ένα πιο μικρό πακέτο περιοριστικών μέτρων, εστιάζοντας καταρχάς στην προοπτική ανοίγματος του λιανεμπορίου αν όχι νωρίτερα στις 22 του Μάρτη. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τις δυσκολίες, το οικονομικό επιτελείο τεστάρει τις αντοχές της οικονομίας για την στήριξη των κλάδων που πλήττονται από το απαγορευτικό και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών ρυθμών μέσα στον Απρίλη θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για το επιδιωκόμενο «τείχος ανοσίας» και το άνοιγμα του τουρισμού από το Πάσχα και μετά. Στην πραγματικότητα εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και, μετά την επιστολή της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, επενδύει στην εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη θα δώσει απαντήσεις για την διαχείριση της «δύσβατης» κατάστασης, θα επιμείνει στην ανάδειξη ταυτόχρονα μεταρρυθμιστικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και θα μιλήσει για το ρόλο της αντιπολίτευσης ένα χρόνο μετά την επέλαση της πανδημίας.

«Η χώρα έχει μια Κυβέρνηση που προσπαθεί, με τη συμπαράσταση των πολιτών, να βγάλει τη χώρα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Έχει, όμως, δυστυχώς, μια Αντιπολίτευση που επενδύει στην ένταση και στην όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος», δήλωσε χθες η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανάρτησή του για τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «ο κ. Τσίπρας το έκανε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, το επαναλαμβάνει και με τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης – τα οποία ήδη διερευνώνται». Για την πλατεία Νέας Σμύρνης συνέχισε μάλιστα καταγγέλλοντας τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μοίραζε “αυθορμήτως”, ανάμεσα σε άλλα, χυδαία τρικάκια και κάποια που στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού». Η κυρία Πελώνη επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… και δυστυχώς, ούτε συνετού, όπως απαιτεί η συγκυρία», ενώ επιμένει στην απόφαση διερεύνησης των όσων συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη και καταγράφηκαν σε σχετικά βίντεο.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για απρόκλητη βία και σημειώνει με ανακοίνωσή της για τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη: «Η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών. Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε και το Κίνημα Αλλαγής δια του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη ο οποίος εκτιμώντας ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

«Οι εικόνες της επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή. Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.