Οι πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς με Covid-19 διακομίστηκαν στη γειτονική Πολωνία και άλλοι αναμένονται στη Γερμανία, ώστε να αποσυμφορήσουν τη χώρα αυτή που έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσαν οι αρχές αυτών των χωρών.

“Τρεις ασθενείς βρίσκονται αυτή την ώρα στην Πολωνία. Ξέρουμε ότι πιθανόν θα έρθουν και άλλοι”, δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα στο τηλεοπτικό κανάλι Polsat News.

Δύο πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς αναμένονται επίσης να φθάσουν το απόγευμα στο Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε στην πλευρά της η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Μπορεί να ακολουθήσουν άλλοι οκτώ ασθενείς τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη Μπρατισλάβα, η Πολωνία και η Γερμανία έχουν προσφέρει έως σήμερα δέκα νοσοκομειακά κρεβάτια, ένα για κάθε Σλοβάκο ασθενή.

Η Πολωνία περιμένει επίσης σήμα από τις τσεχικές αρχές για να δεχθεί έναν πρώτο ασθενή από αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο Βάλντεμαρ Κράσκα.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν από τη Μπρατισλάβα και την Πράγα είναι ασθενείς σε “μάλλον σοβαρή κατάσταση”, που χρειάζεται να μπουν σε αναπνευστήρες.

Η Σλοβακία, χώρα της ΕΕ με 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε κατά μέσο όρο 24,09 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, ακολουθούν η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, με ποσοστό 22,52 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.