Την αναστολή όλων των χειρουργείων αποφάσισε ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ευστράτιος Χριστιανάκης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επικαλούμενη έγγραφο του κ. Χριστιανάκη στο Παίδων Πεντέλης «σταμάτησαν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Υπηρετούν 4 αναισθησιολόγοι και έμειναν μόνο δύο». Απουσιάζουν η μία με άδεια κύησης και η Διευθύντρια με εκπαιδευτική άδεια.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του εν λόγω νοσοκομείου σε επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «στις 27-03-2019 έγινε έκτακτη σύσκεψη του Χειρουργικού τομέα και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω του μειωμένου Ιατρικού προσωπικού του Αναισθησιολογικού τμήματος.
Με δεδομένο ότι η λειτουργία του Χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο μας δεν είναι ασφαλής, αποφασίστηκε ότι:
1) Όλα τα επείγοντα περιστατικά, τα χρήζοντα χειρουργείου, κατά τα πρωινά των ημερών Τρίτης-Τετάρτης-Παρασκευής (μη 24ωρη γενική εφημερία) θα διακομίζονται στα άλλα εφημερεύοντα Παιδιατρικά Νοσοκομεία,
2) Για τα τακτικά χειρουργεία υπάρχει μειωμένη λίστα, τόσο ως προς τον αριθμό χειρουργικών τραπεζιών, όσο και των περιστατικών κάθε τμήματος.
3) Όλα τα δρομολογημένα τακτικά περιστατικά προς χειρουργείο που αναβάλλονται, θα ρυθμίζονται από το Γραφείο Προστασίας του Πολίτη.
Εάν συνεχιστεί το πρόβλημα και μετά την 01/04/2019 (ημερομηνία δέσμευσης της 1ης ΥΠΕ ότι θα προσέλθει αναισθησιολόγος), η τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση όλων των Ιατρών του Νοσοκομείου, για να γίνει ενημέρωση και να παρθούν δραστικές αποφάσεις».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ οι εκπρόσωποι του Παίδων Πεντέλης είχαν λάβει διαβεβαίωση από τον Υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ ότι από 1η Απριλίου θα καλύπτονταν το κενό στην Αναισθησιολογία, με αναισθησιολόγο από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγίας Σοφίας», αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

Ελλείψεις και στο Νοσοκομείο της Άρτας

Οι ελλείψεις προσωπικού μαστίζουν και το Νοσοκομείο της Άρτας με αποτέλεσμα το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα να λειτουργεί με μόνο δύο γιατρούς.

«Μέχρι πρόσφατα οι αξονικές γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα γιατί ήταν χαλασμένος ο αξονικός και τώρα που προμηθεύτηκαν καινούργιο αξονικό συνεχίζουν να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν έχουν γιατρούς», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις για την πρόσληψη γιατρών του ΕΣΥ, με την ειδικότητα του ακτινοδιαγνώστη, οι οποίες όμως έμειναν άγονες και οι δύο.

«Καλούμε τον Υπουργείο Υγείας ΑΜΕΣΑ να επιλύσει το συγκεκριμένο θέμα! Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν οι πολίτες της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής να εξυπηρετηθούν στο Δημόσιο Νοσοκομείο του νομού και να στέλνονται με αυτόν τον τρόπο στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα της Ηπείρου για εξετάσεις, όπου ως γνωστόν αν έχεις να πληρώσεις κάνεις την εξέταση, αν θες ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ τότε περιμένεις 2 με 3 μήνες, λες και η αξονική, ο υπέρηχος, η μαστογραφία μπορεί να περιμένει!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας.

Νέο βίαιο επεισόδιο κατά γιατρών και νοσηλευτών

Τέλος, όπως καταγγέλλει το σωματείο, πριν λίγες μέρες σε ένα από τα Κέντρα Υγείας του ορεινού όγκου του νομού Άρτας, τέσσερις εργαζόμενοι που ήταν εκείνη την ώρα στην βάρδια τους, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από πολίτη που προσήλθε στις 1:30 το βράδυ και απαιτούσε από τους αγροτικούς γιατρούς της εφημερίας να «γράψουν στο χαρτί ότι αυτός ήθελε».

«Δυο αγροτικοί γιατροί και δύο νοσηλεύτριες επί μια ώρα, σε ένα Κέντρο Υγείας χωρίς θυρωρό, χωρίς φύλακα, αφού αυτές οι θέσεις καταργήθηκαν στις μνημονιακές εποχές που ζούμε, προσπαθούσαν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους από την επίθεση και τα γρονθοκοπήματα!
Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και στα ΚΥ σχεδόν καθημερινά! Παρόμοια περιστατικά, μικρότερης έντασης, έχουν συμβεί αρκετές φορές και στο Νοσοκομείο τις νύχτες!», καταγγέλλει το σωματείο του νοσοκομείου Άρτας.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΚΥ που συνέβη το περιστατικό δεν διαθέτει προσωπικό φύλαξης.