Μία πρώτη νίκη χαρακτηρίζουν τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής βασικών διατάξεων της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορούν τις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας και την συνολική επανεξέταση του θέματος “βαθμός – χαρακτηρισμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας”.

«H μερική υπαναχώρηση του Υπουργείου Υγείας είναι μία πρώτη νίκη», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και προσθέτουν πως «είναι αποτέλεσμα της άμεσης παρέμβασης της ΟΕΝΓΕ. Είναι αποτέλεσμα κινητοποίησης των Ενώσεων και των συναδέλφων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και έστειλαν μήνυμα ότι η νέα πρόκληση της κυβέρνησης, αυτή τη φορά σε βάρος των νέων συναδέλφων δε θα μείνει αναπάντητη».

Η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 27/03, στο πλαίσιο της κινητοποίησης ενάντια στο αντιδραστικό νομοθέτημα, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ κατέρριψαν συντριπτικά όλα τα “επιχειρήματα” των δύο υπουργών.

“Στη συνάντηση αποκαλύφθηκαν και οι πραγματικές τους προθέσεις. Αυτοί που έλεγαν ότι πριν να νομοθετήσει η κυβέρνηση οποιεσδήποτε αλλαγές θα μας ενημέρωνε για να συζητήσουμε τις θέσεις της για την Ιατρική εκπαίδευση, που προσπαθούσαν να μας παραπλανήσουν, όταν είχαμε εκφράσει την κάθετη διαφωνία μας για το σύνολο των προτάσεων του ΚΕΣΥ, λέγοντας ότι το ΚΕΣΥ δε νομοθετεί αλλά έχει συμβουλευτικό ρόλο, υπεραμύνθηκαν των αντιδραστικών αλλαγών, χωρίς καν να μελετήσουν τις θέσεις μας. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Ιατρική Εκπαίδευση ερήμην της Ομοσπονδίας, πίσω από τις πλάτες των γιατρών. Έφτασε στο σημείο ο Υπ. Υγείας να πει ότι δεν έχουμε προτάσεις, όταν από την πρώτη στιγμή, έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης” καταλήγουν.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

Μετά από την κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 27/03/19 και τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επετεύχθη η προσωρινή αναστολή της αιφνιδιαστικής τροπολογίας για το «βαθμό στον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας» (άρθρο 166 του ν. 4600) με δελτίο Τύπου που δημοσίευσε το Υπουργείο.

“Οι Υπουργοί υποχώρησαν λόγω της ενιαίας, αδιαπραγμάτευτης και συντονισμένης αντίδρασης του νοσοκομειακού κινήματος απέναντι στο πρόσφατο “αντι-ιατρικό” νομοθέτημα της κυβέρνησης” διαπιστώνει η ΕΙΝΑΠ και υπογραμμίζει ότι “θα συνεχιστεί ο αγώνας για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων και την αποκατάσταση της επιστημονικής τους αξιοπρέπειας”.