Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

«Η μετάλλαξη της νόσου Covid-19, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να επικρατήσει στη χώρα την ώρα που αγωνίζεται για τη χορήγηση εμβολίων», δήλωσε ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», Άντονι Φάουτσι.

«Φαίνεται να εξαπλώνεται αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων στον δημοσιογράφο του CNN, Κρις Κουόμο του CNN.

O καθηγητής Φάουτσι υποστήριξε επίσης ότι, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βρετανική μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Πάντως, η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται ήδη στο δρόμο για να κυριαρχήσει σε «hotspots» όπως η Φλόριντα και η Νότια Καλιφόρνια «μέσα σε λίγες εβδομάδες», σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών «Helix».

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η επικράτηση των μεταλλάξεων είναι να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους από άτομο σε άτομο ακολουθώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας και παράλληλα με τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Τέλος, ο Άντονι Φάουτσι εξέφρασε την ελπίδα ότι, τα δεδομένα των ερευνών θα υποστηρίξουν τους εμβολιασμούς για μεγαλύτερα παιδιά έως τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.