Οι ρυθμιστικές αρχές στο Βέλγιο είναι οι τελευταίες στην Ευρώπη που συμβουλεύουν κατά της χορήγησης του εμβολίου  των AstraZeneca – Πανεπιστημίου Οξφόρδης σε ηλικιωμένους λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Ο Frank Vandenbroucke, υπουργός Υγείας του Βελγίου, δήλωσε ότι το ανώτατο συμβούλιο υγείας της χώρας, ένα όργανο που λειτουργεί συμβουλευτικά, είχε προτείνει ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 55 ετών, προς το παρόν.

Ο Vandenbroucke είπε ότι το Βέλγιο επανεξετάζει τη στρατηγική εμβολιασμού, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξε βασικό μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες κατά τους πρώτους μήνες του 2021.

Ο Vandenbroucke ανέφερε: «Το ανώτερο συμβούλιο υγείας λέει πολύ ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών. Αλλά λέγεται επίσης ότι δεν έχουμε αρκετά δεδομένα σήμερα για να πούμε με βεβαιότητα ότι λειτουργεί τόσο καλά σε ηλικιωμένους. Εάν δεν είστε σίγουροι, τότε η συμβουλή είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 55 ετών. Είναι μια προκαταρκτική συμβουλή. Ίσως θα έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα σε λίγες εβδομάδες. Προς το παρόν το παίρνουμε ασφαλές. Φυσικά, τα εμβόλια από το AstraZeneca θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών την περασμένη εβδομάδα, αλλά η έλλειψη δεδομένων για τις ομάδες ηλικιωμένων υποχρέωσε τους εθνικούς συμβουλευτικούς φορείς στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν το σκεύασμα με επιφυλακτικότητα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είχε συμπεριλάβει μόνο έναν μικρό αριθμό ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία προχώρησε η παραγωγή του.

Μόνο το 6% των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν άνω των 65 ετών, με 341 άτομα να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και 319 άτομα έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η απόφαση του Βελγίου ακολουθεί εκείνες των αρχών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία, όπου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του σε νεότερες ομάδες, αλλά είτε το απέκλεισαν είτε προειδοποίησαν για τη χρήση της σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.