Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Τις πόρτες 80 χιλιάδων κατοίκων παροτρύνοντάς τους να κάνουν το μοριακό διαγνωστικό τεστ κατά του Covid- 19 θα χτυπούν Βρετανοί νοσηλευτέςαστυνομικοίπυροσβέστες και μέλη των τοπικών δημοτικών συμβουλίων με στόχο να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατό την έκταση της διασποράς με την μετάλλαξη του κορωνοιού.

Το τεστ θα προσφέρεται σε όλους, ανεξαρτήτως του αν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.

Ο έλεγχος θα διεξαχθεί άμεσα σε κατοίκους του Γουόκινγκ στο Σάρεϊ έπειτα από τα ανησυχητικά κρούσματα που βρέθηκαν στην περιοχή σε δύο άτομα που δεν είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική και βρέθηκαν θετικοί στο συγκεκριμένο στέλεχος.

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ίσως είναι 20 φορές μεγαλύτερος.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι «πρέπει να χτυπήσουμε τη μετάλλαξη δυνατά», ενώ σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της κυβέρνησης σημειώνει ότι η χώρα εισέρχεται σε έναν αγώνα ταχύτητας δύο εβδομάδων για να εξαλείψει αν είναι δυνατόν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Όπως επισημαίνει η Ρουθ Χάτσινσον, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας για το Σάρεϊ, «Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο . Όσο περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης βρίσκουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να το σταματήσουμε να μην διαδίδεται περαιτέρω».

Συνολικά, 105 κρούσματα έχουν εντοπιστεί με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δύο κρούσματα που ανησυχούν τις αρχές είναι από διασπορά στην κοινότητα και όχι από ταξίδι.

Χθες , ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι «όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε παρέχουν υψηλό βαθμό ανοσίας και προστασίας έναντι όλων των νέων στελεχών».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», κάθε περιοχή που έχει μπει στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών απαριθμεί περίπου 10.000 ανθρώπους. Τρεις από αυτές βρίσκονται στο Λονδίνο, δύο στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μια στην κεντρική Αγγλία, μια στην ανατολική και άλλη μια στη βορειοδυτική.

«Αυτοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα εξεταστούν ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικοί για να σπάσει οποιαδήποτε αλυσίδα μετάδοσης στην κοινότητα. Είναι ανησυχητικό, είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας , Μισέλ Ντάνελαν στο SkyΝews.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα πολύ επικίνδυνο στάδιο αυτού του ιού και έχουμε αυτές τις νέες μεταλλάξεις», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19, με σχεδόν 9,3 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες ανησυχούν ότι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού θα υπονομεύσουν τις προσπάθειές τους να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, κορυφαίοι επιστημονικοί σύμβουλοι της χώρας έχουν επισημάνει ότι η Βρετανία χρειάζεται αυστηρότερους συνοριακούς περιορισμούς.

Επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, δείχνει να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προκαλεί σοβαρότερη μορφή της νόσου. Ωστόσο ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και της θεραπείας αντισωμάτων.

Στην Αγγλία, πάντως, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει προσεχώς διαμονή καραντίνας σε ξενοδοχεία για αφίξεις από 33 χώρες που σχετίζονται με τη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοϊού.