Συνεχίζεται η υποχώρηση του κύματος της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται σαφής μείωση της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης, γεγονός που αποτυπώνεται στον μειωμένο αριθμό των θυμάτων αλλά και των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε φάση υποχώρησης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά το διάστημα 18 -24 Μαρτίου δηλώθηκαν άλλοι πέντε νεκροί από τις επιπλοκές της γρίπης και άλλοι πέντε άνθρωποι εισήχθησαν σε ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πυροδότησε στον οργανισμό τους η εποχική γρίπη. Κυρίαρχο στέλεχος αποτελεί ο λεγόμενος πανδημικός ιός Α(Η1Ν1), δηλαδή ο ιός που επικρατούσε το 2009 στην πανδημία γρίπης.

Ο κατάλογος των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 127. Από τους 127 νεκρούς οι 114 κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και οι 13 σε θάλαμο, με το ερώτημα να παραμένει μετέωρο «δεν υπήρχε διάθεσιμη κλίνη ΜΕΘ ή κρίθηκε πως δεν χρειάζεται να εισαχθούν για εντατική νοσηλεία;».

Από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τυπικά από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά επί της ουσίας από την αρχή του έτους που εντάθηκε η επιδημία, έχουν καταγραφεί 373 σοβαρά κρούσματα εποχικής γρίπης. Εξ αυτών, τα 360 περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς

Από τους 360 ασθενείς που νόσησαν με τη σοβαρή μορφή της γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, οι 216 ήταν άνδρες και οι 144 ήταν γυναίκες, έως 90 ετών και διάμεση ηλικία 62 έτη.

Τα 356 (98,9%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (1,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 303 από τα στελέχη τύπου Α απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 47 (15,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 256(84,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Από τα 360 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα μόλις τα 54 (15%). Σημειώνεται ότι τα 274 (76,1%) από τα 360 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για τα οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 6 άνδρες και 7 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη, και διάμεση ηλικία 80 έτη. Συνολικά και τα 13 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Ενώ τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός.