Στόχος της ΕΕ είναι η «εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η ευθύνη» τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, αφήνοντας αιχμή για της στάση της AstraZeneca. Μιλώντας για τον μηχανισμό διαφάνειας που τίθεται σε εφαρμογή, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται».

Ο μηχανισμός διαφάνειας είναι «για να γνωρίζουμε πότε βγαίνουν τα εμβόλια από την ΕΕ» επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος ξεκαθαρίζοντας «ότι δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας από συγκεκριμένη χώρα».

«Αυτό που θέλει η ΕΕ είναι η προστασία των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Εγκρίθηκε, την ίδια στιγμή, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η κυκλοφορία του εμβολίου της AstraZeneca.

Στη δημοσιότητα έδωσε, νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συμβόλαιο με την AstraZeneca, αν και μεγάλα και σημαντικά του σημεία έχουν παραμείνει υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων όσο και το κόστος αυτών δεν φαίνεται στο έγγραφο που έδωσε μη Κομισιόν, ωστόσο φαίνεται ότι «άμυνα» που επέλεξε η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική, ήτοι αυτή της μη δεσμευτικότητας του συμβολαίου αλλά της παράδοσης των εμβολίων στο πλαίσιο των «βέλτιστων πρακτικών», δεν ήταν τόσο καλή, καθώς φαίνεται ότι η Κομισιόν δικαιώνεται, λέγοντας ότι η AstraZeneca δεσμεύεται να παραδώσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη.

Επίσης στο συμβόλαια φαίνεται ότι η εταιρεία υποχρεούται να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της και στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο αρχικά είχε αρνηθεί η αγγλο-σουηδική εταιρεία.

Στη σύμβαση ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca αναφέρεται ότι ο όρος «βέλτιστες πρακτικές» σημαίνει ότι η εταιρεία θα αναλάβει την ανάπτυξη και παρασκευή του εμβολίου λαμβάνοντας υπόψη της την επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες και οικονομικές επιπτώσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλεια.

Αναφορικά με τις μονάδες παραγωγής η σύμβαση με την εταιρεία αναφέρει την ύπαρξη τεσσάρων εργοστασίων που παρασκευάζουν το εμβόλιο, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στην Ε.Ε. Συνεπώς φαίνεται ότι AstraZeneca είναι υποχρεωμένη να παράσχει στην ΕΕ εμβόλια που κατασκευάζονται και στις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η εταιρεία έχει ευθύνη να ενημερώνει εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

Επίσης παρόλο που υπάρχουν αρκετές ασάφειες στους όρους με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως επιχειρήματα, στη σύμβαση ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca αναφέρεται ότι σε περίπτωση διαφοράς που προκύπτει βάσει της παρούσας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, τα συμβαλλόμενα μέρη παραπέμπουν πρώτα τη διαφορά αυτή σε άτυπες συζητήσεις μεταξύ των αντίστοιχων εκτελεστικών υπαλλήλων τους. Η AstraZeneca, αφενός, ή η Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών, μπορεί να κινήσει την άτυπη επίλυση διαφορών με αποστολή γραπτής ειδοποίησης στο αντισυμβαλλόμενο μέρος και, εντός είκοσι (20) ημερών από την ειδοποίηση αυτή, οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι θα συναντηθούν και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαφωνία με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της καλής πίστης.

Παράλληλα η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η AstraZeneca δέχονται να προσφύγουν σε περίπτωση διαφωνίας, σε δικαστήρια που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο, σε περίπτωση πλεονάζουσας προσφοράς των αρχικών δόσεων της Ευρώπης και των προαιρετικών δόσεων, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη διατηρούν τα κοινά δικαιώματά τους στις αρχικές δόσεις της Ευρώπης και καθορίζουν την καλύτερη χρήση αυτών των υπερβολικών δόσεων, διατηρώντας τη δυνατότητα να τις δωρίσουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα ή δημόσια ιδρύματα και να δωρίσουν ή να μεταπωλήσουν, χωρίς κέρδος, τέτοιες δόσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Eιδήσεις σήμερα 

Στα 941 τα νέα κρούσματα – Τα 526 στην Αττική

Αττική: Δεν «πέρασε» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Κλειστά τα μαγαζιά την Κυριακή