Γράφει η Μίνα Αγγελίνη,

 

Ένθερμοι υποστηρικτές της χρήσης διπλής μάσκας έχουν γίνει πολλοί Αμερικανοί -ανάμεσά τους και η ηγεσία των ΗΠΑ– προκειμένου να θωρακίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο τον οργανισμό τους από τον κορωνοιό.

Η χρήση διπλής μάσκας γίνεται μόδα στην καταπολέμηση της πανδημίας, μία μόδα που σώζει ζωές, σύμφωνα με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας.

Όπως αναφέρει το CNN, η σύσταση αξιωματούχων δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ για διπλή κάλυψη του προσώπου καθώς αυξάνει το ποσοστό προστασίας από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοιού έπιασε τόπο.

«Εάν φοράτε μία μάσκα , και βάλετε μία άλλη μάσκα, είναι απλώς λογικό ότι θα είστε πιο προστατευμένοι από τον ιό, για τον λόγο αυτό βλέπετε τους ανθρώπους να φορούν διπλές μάσκες», υποστηρίζει «Τσιόδρας των ΗΠΑ», Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Πρώτος και καλύτερος έδωσε το καλό παράδειγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τον Δημοκρατικό 46ο πρόεδρο ακολούθησε η αντιπρόεδρός του, η πρώη γυναίκα στο αξίωμα αυτό των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Τον Μπάιντεν έχει απαθανατίσει συχνά ο φακός να φορά χειρουργική μάσκα κάτω από την μαύρη υφασμάτινη με την οποια συνηθίζει να εμφανίζεται δημοσίως .

Την ημέρα της ορκωμοσίας του, ο υποψήφιος για το υπουργείο Μεταφορών, Πιτ Μπάτιγκιγκ όπως και ο σύζυγός του Τσάστεν, εμφανίστηκαν φορώντας δύο μάσκες έκαστος.

Αλλά και η Αφροαμερικανή ποιήτρια, Αμάντα Γκόρμαν, που έκλεψε την παράσταση στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν, εμφανίστηκε με μία μάσκα του οίκου Prada , ωστόσο από κάτω φόραγε μία χειρουργική μάσκα.

«Όταν φοράτε μία χειρουργική μάσκα κάτω από μια υφασμάτινη έχεται πάνω από 91% προστασία», δήλωσε ο Τζόζεφ Αλεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως, «όποια και αν είναι η μάσκα που φοράτε, φροντίστε να την φοράτε σωστά. Χρειάζονται δύο μάσκες. Δεν επιτρέπονται ακάλυπτες μύτες. Και οι δύο μάσκες πρέπει να περνούν πάνω από τη μύτη, κάτω από το πηγούνι και να καλύπτουν το πρόσωπο», επισημαίνουν οι ειδικοί λέγοντας «ναι» στη χρήση διπλής μάσκας.