Τα «γαλλικά» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και οι επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που δεν απαντήθηκαν ποτέ χαρακτήρισαν τη συνάντηση των δύο πλευρών, το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργανώθηκε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και στηρίχθηκε από την Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) για το θέμα του νέου συστήματος απόκτησης τίτλου ειδικότητας.

Ένα θέμα για το οποίο σύσσωμη η ιατρική κοινότητα έχει διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή της, ιδίως σε ό,τι αφορά τον βαθμό στον τίτλο της ειδικότητας (παγκοσμίως δεν υπάρχει βαθμός, είναι τίτλος επάρκειας) καθώς πρόκειται για μέτρο που κατηγοριοποιεί τους γιατρούς αντί να εξασφαλιστεί η ουσιαστική αναβάθμιση και η βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο γιατροί της Αριστοτέλους, τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής, κ. Παύλος Πολάκης, δεν είχαν να δώσουν καμία απολύτως απάντηση στο ερώτημα «για ποιο λόγο προωθήθηκε και ψηφίστηκε η βαθμολογία στον τίτλο ειδικότητας και πως θα συμβάλλει η αξιολόγηση των γιατρών με βαθμούς καλώς, λίαν καλώς και άριστα στη δική τους εξέλιξη, στο σύστημα, τους ασθενείς;».

Το κλίμα που διαμορφώθηκε σχεδόν εξαρχής μέσα στο υπουργείο Υγείας ήταν εκρηκτικό, και «φούντωνε» ακόμη περισσότερο με τις επίμονες προσπάθειες των δύο Κρητικών γιατρών να αλλάξουν την ατζέντα της συνάντησης – αυτό τουλάχιστον εισέπραξαν οι περισσότεροι γιατροί καθώς ενώ το ζήτημα του τίτλου ειδικότητας έμπαινε στο περιθώριο από τους επικεφαλής της Αριστοτέλους προκειμένου να παρουσιαστούν για πολλοστή φορά οι προσλήψεις και το πώς «επιτεύχθηκε η ανάταξη του ΕΣΥ».

«Καταβάλαμε μία τεράστια προσπάθεια να πείσουμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ανάγκη να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει βαθμό στον τίτλο των γιατρών. Αν ο μη γένοιτο εφαρμοστεί θα πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Οι γιατροί έχουν τίτλο επάρκειας και όχι βαθμό. Κρατάμε τη διαβεβαίωση του κ.Ξανθού ότι θα επανεξεταστεί το θέμα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αρνούνταν ότι αυτό το σύστημα θα ωθήσει και άλλους γιατρούς εκτός Ελλάδας για ειδικότητα. Αρνούνταν ότι υπάρχει ούτως ή άλλως πρόβλημα με τους ειδικευόμενους, ακόμη κι όταν τους παρουσίασα έρευνα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής για τις δραματικές ελλείψεις σε ειδικευόμενους όπου το 205 των θέσεων είναι κενό και το 205 είναι ειδικευόμενοι σε παράταση. Με ψευδοαριστερή φρασεολογία προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τις πιο ακραίες, αντιδραστικές ρυθμίσεις που έφεραν και που βαλτώνουν την προοπτική κάθε νέου γιατρού για μια αξιοπρεπή θέση εργασίας» λέει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, κ. Πάνος Παπανικολάου διαπιστώνει «συντριπτική γύμνια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεν υπήρχε κανένα επιχείρημα και καμία διάθεση να απαντηθούν τα ερωτήματά μας. Είμαστε περίπου 20 γιατροί όλων των παρατάξεων, των ηλικιών, των τίτλων, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι, αλλά δεν άκουσε κανείς μας για ποιο λόγο προωθείται η βαθμολογία, τι προσφέρει, για ποιο λόγο δεν γίνονται ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Μας είπαν πως θα λάβουν μέτρα για την εκπαίδευση των γιατρών, αλλά δεν εξήγησαν γιατί ξεκίνησαν να νομοθετούν από το τέλος της εκπαίδευσης και όχι από την αρχή της» καταλήγει.