Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας βρίσκεται η Ευρώπη η οποία καλείται να διαχειριστεί την εξάπλωση των μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Οι μετακινήσεις εντός ΕΕ έχουν αρχίσει σαφώς να μειώνονται.

Τα σύνορα της Ευρώπης κλείνουν, στη μάχη κατά της πανδημίας, με πρώτο το Βέλγιο να απαγορεύει τα «μη αναγκαία ταξίδια» και τη Γερμανία να προσανατολίζεται σε πολιτική μείωσης των αεροπορικών μετακινήσεων.

Όσον αφορά στη στρατηγική Γαλλίας και Ιταλίας, ζητούν αρνητικά τεστ για την είσοδο από χώρες της ΕΕ, ενώ η Βρετανία έχει καταρτίσει λίστα με 22 χώρες, με όσους φτάνουν από εκείνες να απαιτείται να διαμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Στην ίδια πολιτική με τη Γαλλία και την Ιταλία κινείται και Ισπανία, ενώ Αυστρία και Ολλανδία απαιτούν για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό δεκαήμερη καραντίνα με την άφιξή τους.

Στη Γερμανία υφίσταται μεν το μέτρο της δεκαήμερης καραντίνας, ωστόσο εξετάζονται και τα επιδημιολογικά δεδομένα χωρών με βαρύ ιικό φορτίο, ώστε να επιβληθούν πιο αυστηροί έλεγχοι.

Στη Σουηδία, από την άλλη πλευρά, δεν προβλέπεται καμία πολιτική καραντίνας για τους αφιχθέντες από το εξωτερικό, ενώ η Ελβετία προσαρμόζει την πολιτική της ανάλογα με τα κρούσματα κάθε χώρας.

Τη δεδομένη χρονική συγκυρία εξετάζονται πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στις αερομεταφορές καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τις μεταλλάξεις Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας.

Ειδήσεις σήμερα

Στα 858 τα νέα κρούσματα – 274 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

Κικίλιας: Μας προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων