Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Με τηλεκπαίδευση συνεχίζονται σήμερα τα μαθήματα στα σχολεία, δημοτικά ή νηπιαγωγεία που θα μείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας αλλά και λόγω κορωνοϊού καθώς επίσης και στα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμα για δια ζώσης μαθήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όπως άλλωστε ίσχυε και την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας, οι μαθητές που θα σταματούν να πηγαίνουν στο σχολείο, λόγω κρούσματος ή λόγω καιρικών συνθηκών, θα συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά με τηλεκπαίδευση με βάση το ισχύον πρόγραμμα.

Καλή εικόνα από τη λειτουργία δημοτικών

Η πρώτη εβδομάδα με ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία είχε θετικό πρόσημο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα και δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο παρά τη θετική πρώτη εικόνα δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι σε επαφή με τους ειδικούς και δηλώνει έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όποτε λάβουν το «πράσινο φως» από τους ειδικούς. Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι αυτή την εβδομάδα είναι η λειτουργία γυμνασίου και λυκείου και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία .

Όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, «αισιόδοξα είναι και τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, όπου είχαμε μόλις 7 κρούσματα επί συνόλου περίπου 5.000 τεστ δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, ένα δείκτη θετικότητας στους εκπαιδευτικούς μας, που ήταν μόλις 0,14%.Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών Σταθμών, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, πήγε εξαιρετικά καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια».

Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ,απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ΄λυκείου καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για τους καθηγητές που διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, ακόμα και σε δύο σχολεία. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έλαβε την απόφαση για περικοπή της ύλης για τη Γ’ λυκείου και όπως είπε «το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα με τους ειδικούς» τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου. «Κάποιοι καθηγητές διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως είναι διαφορετικό με αυτό της δια ζώσης ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από ένα σχολείο».

Δεν παρατείνεται το τετράμηνο σε Γυμνάσια – Λύκεια

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα παραταθεί το τετράμηνο σε γυμνάσια και λύκεια και οι βαθμολογίες θα εξαχθούν από την παρουσία στην τάξη δια ζώσης αλλά και από την επίδοση στην τηλεκπαίδευση, τη συμμετοχή, την επιμέλεια και τα τεστ. Το πρώτο τετράμηνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λήγει στις 20 Ιανουαρίου.