Ο Σπύρος Φιλιώτης είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας Pharmaserv Lilly, η οποία έχει αναπτύξει το ένα από τα δύο φάρμακα για τον κορωνοϊό τα οποία έχουν λάβει έκτακτη άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και  Φαρμάκων. Όπως είπε ο κ. Φιλιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι εάν το φάρμακο χορηγηθεί στην αρχή της ασθένειας, μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί ο ασθενής νοσηλεία κατά 72%.

Στις ΗΠΑ δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση των δοκιμών, δόθηκε έγκριση για έκτακτη άδεια, είπε ο κ. Φιλιώτης, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος δεν έχει θεσμοθετημένη έκτακτη άδεια έγκρισης.

Η θεραπεία γίνεται σε μια δόση, η οποία έχει κόστος 1.000 ευρώ, είπε ο κ. Φιλιώτης, διευκρινίζοντας ότι στις ΗΠΑ όλα τα φάρμακα τα έχει αγοράσει το αμερικανικό δημόσιο ενώ υπογράμμισε ότι κανένα φάρμακο δεν έχει φτάσει στην Ευρώπη.

Ο κ. Φιλιώτης συνέστησε μεγάλη προσοχή γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχουν κυκλώματα που πουλάνε ψεύτικα φάρμακα σε μια περίπτωση όπως αυτή με ένα φάρμακο δυσεύρετο που κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι το χρειάζονται πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιος κακοπροαίρετος να τους πουλήσει ένα μπουκαλάκι με νερό ως φάρμακο.