*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Οι πνεύμονες των ασθενών με Covid-19 είναι μακράν χειρότεροι από τους πνεύμονες των καπνιστών, όπως επισημαίνει Αμερικανίδα γιατρός, που ασχολείται με την χειρουργική τραύματος στο Τέξας.

Για την καθηγήτρια Μπρίτανι Μπάνκχεντ Κένταλ, τα αποτελέσματα από τις ακτινογραφίες θώρακος ασθενών ήταν ενδεικτικά:

Με την ομάδα της συνέκριναν τρεις ακτινογραφίες θώρακος : η πρώτη ήταν από έναν υγιή ασθενή, η δεύτερη από έναν καπνιστή και η τρίτη από έναν ασθενή με COVID-19.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η ακτινογραφία του υγιούς ασθενούς έδειχνε αρκετό μαύρο χρώμα γεγονός που σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να εισπνεύσει φυσιολογικές ποσότητες οξυγόνου.

Οι υγιείς πνεύμονες είναι καθαροί, με τα μαύρα σημεία να αντιπροσωπεύουν τον αέρα. Στους πνεύμονες των καπνιστών, διακρίνονται περισσότερα λευκά σημεία. Στην ακτινογραφία των πνευμόνων κάποιου με κορωνοϊό η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Οι θολές εικόνες στους πνεύμονες συνήθως δείχνουν ότι είναι γεμάτοι υγρά ή βακτήρια ή ότι έχουν υποστεί βλάβες. Η σχεδόν ολόλευκη εικόνα από την ακτινογραφία θώρακος σε ασθενή με Covid έδειχνε πρόβλημα κατά την εισπνοή οξυγόνου.

Για την επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Texas «Tech University», η οποία έχει θεραπεύσει χιλιάδες ανθρώπους με Covid από την έναρξη της πανδημίας:

«Δεν ξέρω ποιος πρέπει να το ακούσει αυτό, αλλά οι πνεύμονες των ασθενών που έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid φαίνονται χειρότεροι από τους πνεύμονες ακόμη και των θεριακλήδων καπνιστών», τόνισε ο Αμερικανίδα καθηγήτρια .

«Και οι πνεύμονες καταρρέουν… Η δύσπνοια παραμένει …», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο δίκτυο CBS, η γιατρός Μπάνκχιντ Κένταλ τόνισε ότι, πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν επικεντρωθεί στο ποσοστό θνητότητας και όχι στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ασθενών που έχουν αναρρώσει από Covid.

«Όλοι ανησυχούν τόσο πολύ για τη θνητότητα και είναι τρομερό και απαίσιο», είπε.

«Αλλά και για όσους έχουν αναρρώσει από Covid κι έχουν βρεθεί από θετικοί στον ιό, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα».

Από τους ασυμπτωματικούς, το 70 με 80% δεν είχαν καλή ακτινογραφία θώρακος.

«Υπάρχουν άνθρωποι που λένε: “Είμαι καλά, δεν έχω προβλήματα” και τους κάνεις μία ακτινογραφία θώρακος και δεν είναι καλή», προσθέτει.

Ο κορωνοϊός συχνά οδηγεί σε επιπλοκές όπως η πνευμονία. Ο ι αερόσακοι στους πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, περιορίζοντας την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν οξυγόνο και προκαλούν δύσπνοια, βήχα και άλλα συμπτώματα.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την πνευμονία χωρίς μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, η πνευμονία που σχετίζεται με την COVID-19 μπορεί να είναι σοβαρή.

Ακόμα και μετά την ανάρρωση, η βλάβη στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες που μπορεί να χρειαστούν μήνες για να βελτιωθούν.