*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, θα αποφασιστεί το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βήμα – βήμα και βάσει των επιδημιολογικλων δεδομένων που διαμορφώνονται στη χώρα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια είτε συνολικά είτε μόνο τα λύκεια, λένε τα νέα «σενάρια» για το άνοιγμα των σχολείων και πάντα στην περίπτωση που οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως».

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικοποίησης σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών είναι η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, με δύο προτάσεις είτε μόνο των λυκείων ή γυμνασίων και λυκείων μαζί. Η πρόταση να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου με κριτήριο το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμαστούν σωστά, χωρίς άνοιγμα άλλων τάξεων λυκείου, φαίνεται ότι απορρίπτεται. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν μόνο στη Γ’ Λυκείου αλλά και στις υπόλοιπες τάξεις, οπότε δεν θα μπορούσαν να διδάσκουν και δια ζώσης και ηλεκτρονικά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, που θα συνεδριάσουν για να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους την Παρασκευή, θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, βάσει και του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.